Sjutra je Pokrov Presvete Bogorodice: Posebno je značajan za žene
Foto: Bašta Balkana

Sjutra je Pokrov Presvete Bogorodice: Posebno je značajan za žene

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 14. oktobra obilježavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Crkva je oduvijek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama. 

Događaj koji crkva praznuje desio se 14. oktobra 911. godine, u vrijeme cara Lava Mudroga (Filosofa). Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda, a negdje u pozadini stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem.

U četiri sata poslije ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad naroda, kao da tom odjećom pokriva narod. 

Bila je odjevena u zlatokrasnu porfiru, i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama. Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi "Caricu i gospođu, kako se moli za sav svijet", što Epifanije začuđen potvrdi. 

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima - u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vjernici molitveno traže.

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika.

Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale djecu. Oni koji nemaju djece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da ih dobiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.