Crna Gora se suočava sa manje izazova u odnosu na prethodni period
Foto: RTCG

Neophodne strukturne reforme

Crna Gora se suočava sa manje izazova u odnosu na prethodni period

Crna Gora se danas suočava sa manje izazova u odnosu na prethodni period, pri čemu su neophodne strukturne reforme kao puna podrška fiskalnoj konsolidaciji, saopštio je potpredsjednik Svjetske banke (SB) Siril Miler.

On je na sastanku sa crnogorskom delegacijom, koju predvode ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić u okviru godišnjeg zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), posebno naglasio povjerenje koje je izgrađeno između SB i crnogorskih institucija.

Miler je kazao da su gotovo svi uslovi za odobravanje drugog dijela garancija za razvojnu politiku zadovoljeni, sa aspekta fiskalnih mjera i finansijske stabilnosti, prenosi Mina biznis. 

Miler je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija i CBCG, saopštio i da je prethodni projekat odobravanja garancija za razvojnu politiku bio jedan od najuspješnijih i da će nastojati da pozitivna iskustva iz Crne Gore prenesu na druge zemlje. 

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim projektima iz oblasti upravljanja otpadom, reforme poreske administracije i podrške procesu optimizacije javnog sektora. 

Crnogorska delegacija je učestvovala na konferenciji povodom predstavljanja Regional Economic Outlook izvještaja. 

Tokom konferencije, kojom je presjedavao predsjednik Evropskog odsjeka MMF-a, Poul Thomsen, konstatovano je da se očekuje nastavak ekonomske ekspanzije, ali nešto sporijim tempom zbog porasta rizika. 

Kao ključni izvori rizika navedeni su slabljenje eksterne tražnje, više cijene goriva i usporavanje poslovnog ciklusa u Evropi. Zaključeno je da se može očekivati usporavanje rasta, ali i dalje relativno visok rast. 

Preporuka za vođenje ekonomskih politika je da se postepeno 'gradi' prostor za manevar monetarne i fiskalne politike.

Radunović je rekao da Vlada radi na implementaciji strukturnih reformi u cilju dobijanja drugog dijela garancije za razvojnu politiku, kao i u cilju jačanja ekonomskog rasta.

Žugić je naveo da je bankarski sistem stabilan, likvidan i profitabilan i da je nivo aktive, prvi put, premašio nivo bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na sastanku sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u SB, Frankom Hemskerkom, diskutovano je o daljim procesima evropskih integracija. Data je puna podrška Vladi oko davanja aerodroma pod koncesiju, uz vođenje računa o izboru reputabilnog koncesionara zbog svih potencijalnih rizika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.