Novinar ušao u ambasadu, nema ga danima, da li je ubijen?
Foto: Tanjug/AP

Rijad odbacio ove optužbe

Novinar ušao u ambasadu, nema ga danima, da li je ubijen?

Saudijska Arabija negirala je da je imala namjeru da ubije novinara Džamala Hašogija koji je nestao u Istanbulu.

Saudijski ministar unutrašnjih poslova princ Abdulazis bin Saud bin Naif bin Abdulaziz odbacio je “neutemeljene laži koje kruže o ubistvu novinara”.

Ministar je u zvaničnoj izjavi rekao da je Rijad “privržen tradiciji poštovanja pravila i međunarodnih konvencija”.

Hašogi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra kako bi prikupio potrebnu dokumentaciju za dolazeće vjenčanje, prenosi Hina. 

Saudijski zvaničnici rekli su da je otišao ubrzo nakon toga, ali turski zvaničnici i njegova vjerenica, koja je čekala ispred konzulata, tvrde da nikada nije izašao. 

Turski izbori rekli su za Rojters da je prva procjena policije da je Hašogi, otvoren kritičar saudijske vlade, ubijen unutar konzulata. Rijad je odbacio ove optužbe kao neutemeljene. 

Saudijski ministar unutrašnjih poslova takođe se založio za saradnju sa Turskom na zajedničkoj istrazi. Kraljevstvo želi da se slučaj nestanka razjasni. 

Delegacija Saudijske Arabije stigla je u petak u Tursku, objavila je agencija Anadolija, a tokom vikenda bi mogla da se sastane sa turskim vlastima, prenosi Indeks. 

Turska se saglasila sa tim da će ustanoviti zajedničko radno tijelo sa Saudijskom Arabijom kako bi se utvrdile okolnosti nestanka novinara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.