Bogdanović na marginama Samita Frankofonije o saradnji u oblasti kulture

Bogdanović na marginama Samita Frankofonije o saradnji u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je tokom boravka u Jermeniji, na marginama 17. Samita Frankofonije imao niz bilateralnih susreta, saopšteno je iz tog resora.

U razgovoru sa ministrom kulture Libana Gatasom Kourijem, istaknuta je zajednička potreba da se što prije finalizuje i potpiše sporazum o saradnji u oblasti kulture, koji je usaglašen 2016, kako bismo što prije počeli saradnju sa Libanom i realizaciju konkretnih projekata na osnovu navedenog sporazuma, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Bogdanović je razgovarao o saradnji u kulturi i sa državnim ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zakijem Anvarom Nusejbehom.

Sagovornici su se usaglasili u ocjeni da je saradnja u oblasti kulture, ali i u drugim oblastima, na zavidnom nivou i istakli da sporazum o saradnji u oblasti kulture, koji je usaglašen u ovoj godini, može biti uskoro potpisan.

Bogdanović je naglasio napore Ministarstva kulture u pogledu promocije i razvoja kreativnih industrija i predstavio projekat osnivanja kreativnih habova u nekoliko crnogorskih gradova. Kako je naveo, ovo moze biti prilika i za umjetnike i stvaraoce iz UAE da koriste taj prostor i svojim idejama doprinesu bogaćenju kulturne ponude Crne Gore, ali i unapređivanju saradnje dvije države.

Državni ministar Nusejbeh je podsjetio na interesovanje kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za investiranje u projekte u Crnoj Gori i naglasio da i u oblasti kulture prepoznaje značajan prostor za ulaganje. Razgovarano je i o organizaciji EXPO Dubai 2020, na kome će se predstaviti i Crna Gora. Državni ministar Nusejbeh uputio je poziv ministru Bogdanoviću da posjeti Ujedinjene Arapske Emirate.

Sa alternativnim ministrom spoljnih poslova Grčke Jorgosom Katrogalosom, Bogdanović je, kako navode, razgovarao o saradnji u različitim oblastima, posebno u procesu evropskih integracija u kojem se Crna Gora nalazi.

Ministar Bogdanović je istakao da su ministarstva kulture dvije zemlje već uspostavila kontakte kako bi intenzivirali i unaprijedili saradnju i istakao da je uvjeren da će uskoro rezultirati konkretnim projektima.Dodaje da je na sastanku sa doskorašnjom ministarkom kulture i sporta Republike Grčke Lidijom Konjordu razgovarano o podršci Grčke na edukaciji i usavršavanju kadrova koji rade u deficitarnim strukama poput arheologije, etnologije i konzervacije, imajući u vidu bogato iskustvo i potencijal kojim Grčka raspolaže.

Ministar Katrogalos saopštio je na sastanku da će Ministarstvo vanjskih poslova raditi na dodjeli stipendija crnogorskim studentima ili postdiplomcima, što će biti dobra šansa za studente iz pomenitih oblasti da se prijave i dodatno usavršavaju na njihovim univerzitetima''- dodaje se u saopštenju.

Na sastanku sa ministarkom evropskih poslova Republike Irske, Helen Mekenti, Bogdanović je govorio o evropskim integracijama Crne Gore, naglasivši da je Crna Gora otvorila i privremeno zatvorila Poglavlje 26 koje se odnosi na oblasti obrazovanja i kulture.

On je zahvalio na podršci Irske u procesu evropskih integracija, istakavši da je iskustvo ove države za Crnu Goru dragocjeno, ali i naglasio da Crna Gora ulaže značajne napore u pogledu unapređenja propisa i snaženja institucija kulture naše zemlje.

Ministarka vanjskih poslova Andore Maria Ubah i Bogdanović razgovarali su o brojnim temama za unapređenje saradnje dvije zemlje.

''Posebno je bilo riječi o saradnji i razmjeni iskustava u oblasti kultirnog turizma. Na sastanku je razgovarano o konkretnoj saradnji i zajedničkom učešću na projektima kojima se može dodatno razvijati kulturni turizam i afirmisati kulturna baština. Posebnu priliku za saradnju sagovornici su prepoznali u daljem razvoju kreativnih industrija, kao trenda u svijetu, koji posebno može biti atraktivan za male države poput Crne Gore i Andore, prepoznate po značajnim turističkim resursima i bogatom kulturnom nasljeđu. Ministarka Ubah je na sastanku uputila poziv ministru Bogdanoviću da dođe u zvaničnu posjetu Andori.''- navode iz Ministarstva.

Bogdanović je na marginama Samita Frankofonije razgovarao i sa Ministrom vanjskih poslova Jermenije, koja je bila domaćin ovogodišnjeg sastanka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.