U posljednje dvije godine od predoziranja umrlo 26 osoba
ilustracija

Mijović saopštio

U posljednje dvije godine od predoziranja umrlo 26 osoba

Prema posljednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje iz 2017. godine, čak devet odsto osoba u Crnoj Gori je probalo psihoaktivne supstance, dok je u populaciji od 15 do 35 godina 14,3 procenata koristilo ilegalne droge, a 11,2 odsto ih je koristilo u prethodnoj godini.

Direktor NVO "4 lajf" Saša Mijović upozorava da je problem nakromanije i uvećanje broja zavisnika koji zlopotrebljavaju droge dosegao formu epidemije, što potvrđuju i iz Instituta za javno zdravlje.

Od posljedica predoziranja u posljednje dvije godine preminulo je 26 osoba, od čega tri u proteklih 20 dana, piše Dan.

"Crna Gora ispunjava sve kriterijume za proglašenje epidemije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, a to je i potvrđeno posljednjim istraživanjem Instituta za javno zdravlje, a država od svega okreće leđa", kazao je Mijović.

Prema njegovim riječima, za razliku od prethodnog perioda zloupotreba droga kod muškaraca i žena se skoro izjednačila, odnosno drogu skoro podjednako konzumiraju i muškarci i žene.

"Prema našim podacima, u posljednje dvije godine je 26 osoba preminulo od posledica upotrebe droge, od tog broja samo u proteklih 20 dana tri osobe sa teritorije Podgorice", navodi Mijović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.