Blažić: Mnogi nijesu napravili razliku između vlasti i države
Đorđije Blažić

Predlog izmjena Zakona o državnim simbolima ishiterena odluka

Blažić: Mnogi nijesu napravili razliku između vlasti i države

Očigledno je da mnogi u Crnoj Gori nijesu razdvojili vlast od države, kaže za Kodex profesor Đorđije Blažić i dodaje da je pitanje simbola pitanje doživljaja i emocija. Država se voli iznad svake vlasti a vlast je “listopadna kategorija“. Da li nam se vlast sviđa ili ne je potpuno druga priča, ali...

“Ne može se emotivni odnos uspostavljati sankcijama, to principijelno nije u redu. Kada se to želi uraditi na taj način onda je to pitanje dominantno autoritarnog režima. Neke stvari su pitanje same svijesti građana i ovim se predlogom izmjena zakona zadire u prostor ljudskih prava“, kaže za Kodex profesor Đorđije Bažić.

Sami predlog izmjena Zakona o državnim simbolima kojima se uvode sankcije od 300 do 2000 eura za one koji ne ustaju dok himna svira može se naći na internetu i rasteže se na cijele tri stranice (uz dosta praznog prostora) i u članu 2 navodi:

Član 24 mijenja se i glasi: „Himna se izvodi uz odavanje počasti, na način što su prisutni dužni da ustanu Izuzetno od stava 1 ovog člana, lica sa invaliditetom pozdravljaju ili na drugi način odaju počast himni.”

Kome nije jasna nedorečenost ovog stava može samo da zamisli šta sve čovjek može uraditi stojeći da unizi himnu a da pri tom ne odgovara pred zakonom. Očigledno je da je predlog ovih izmjena zakona ishitrena odluka, konstatuje profesor Blažić.

“Nije bilo niti javne niti stručne rasprave na kojoj bi se vidjeli svi propusti. Prilikom donošenja zakona radi se RIA analiza ili analiza efekata propisa kojima se analizira dejstvo propisa na društvene odnose. Da je neko uradio sigurno bi se došlo do sada otvorenih pitanja i zaključaka“, uvjeren je profesor Blažić.

Profesor Blažić konstatuje i da je mnogo veći problem od traljavo pripremljenih izmjena zakona upravo pitanje ko će vršiti nadzor primjene tog zakona.  A mnogo veći problem predstavljaju i medijski natpisi o nezakonitom isticanju tuđih i unižavanju crnogorske zastave prilikom zvaničnih događaja u crnogorskim opštinama na koje se niko ne obazire. A ni sama se država ne obazire na svoje greške. Naime, evo šta piše u Zakonu o državnim simbolima:

Član 5

Zastava Crne Gore (u daljem tekstu: Zastava) crvene je boje, sa Grbom na sredini i zlatnim obrubom. Odnos dužine i širine zastave je dva prema jedan. Grb na zastavi zauzima 2/3 visine zastave. Središnja tačka Grba poklapa se sa tačkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave. Širina zlatnog obruba je 1/20 užeg dijela zastave.

Ko je god vidio zastave ispred crnogorskog Parlamenta ili ispred zgrade Predsjednika zna da su dugo vremena bile u nesaglasju sa ovim članom. Dugo su na to upozoravani državni organi prije nego što je došlo do njihove zamjene. Možda je onda ova izmjena Zakona o državnim simbolima došla prekasno....

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.