Prizemljeni svi „sojuzi“ do daljeg; Rogozin obišao preživjele astronaute
Astronauti uspješno prizemljili kapsulu, foto:EPA

Prizemljeni svi „sojuzi“ do daljeg; Rogozin obišao preživjele astronaute

Generalni direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin rekao je da će astronauti, koji su preživjeli havariju ruske svemirske rakete u vazduhu, letjeti ponovo i da za sada nema promjene planova da oni na proljeće naredne godine budu upućeni na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Navodi se da je Rogozin to rekao dan nakon što su astronauti Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nik Hejg preživjeli dramatično prinudno slijetanje u Kazahstanu nakon otkazivanja rada rakete „sojuz“ koja je trebalo da ih odnese na stanicu u Zemljinoj orbiti, prenosi Tanjug.

Rogozin je na Tviteru postavio fotografiju na kojoj je prikazan kako sedi pored dvojice astronauta i napisao da su oni stigli u Moskvu.

Visoki zvaničnik ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Sergej Krikaljev izjavio je da bi Rusija mogla da odloži planirano slanje tereta bez ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu nakon havarije rakete sa ljudskom posadom, prenosi Rojters.

Rojters prenosi da je sljedeće „Roskosmosovo“ obnavljanje zaliha na MSS planirano za kraj ovog mjeseca, ali da letjelica bez ljudske posade „progres“, koja treba da ponese hranu i druge stvari astronautima na stanici, koristi isti raketni sistem kao i letjelica koja je juče doživjela havariju.

Navodi se da je Krikaljev, čiju je izjavu prenijela ruska državna televizija, potvrdio da će svi letovi raketa „sojuz“ biti obustavljeni sve dok istraga ne utvrdi šta je uzrokovalo havariju.

 


 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.