Evroatlantska perspektiva garanacija mira i stabilnosti na Balkanu
Čarls Tanok

Tanok poručio

Evroatlantska perspektiva garanacija mira i stabilnosti na Balkanu

Očigledno je da se mnogo toga promijenilo u prethodnoj deceniji. Crna Gora se praktično, tek nedavno pojavila kao nezavisna zemlja i pojedini su tada čak postavljali i pitanje njene održivosti kao nezavisne države, kazao je Čarls Tanok za Pobjedu odgovarajući na pitanje o tome kako je izgledao crnogorski put u EU kada je započeo funkciju izvjestioca, a kako, danas kada je napušta.

Tanok je ove sedmice završio svoju desetogodišnju karijeru na mjestu izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru.Kako je rekao, kao što se mnogo toga promijenilo u posljednjih deset, puno se može promijeniti u sljedećih deset godina.

Ocijenio je da je Crna Gora nedvosmisleno pokazala da su strahovi o njenoj održivosti kao nezavisne države, neosnovani: proslavila je dvanaest godina obnovljene nezavisnosti i danas sa ponosom sjedi u NATO kao punopravna članica.

"Nasuprot tome, Evropska unija je danas manje samouvjereno tijelo nego što je bilo 2009. godine. Tada je Lisabonski sporazum stupio na snagu nakon ratifikacije 2007. i proslavljena je petogodišnjica proširenja iz 2004. godine" rekao je britanski diplomata.

Tanok ističe da se Evropa danas suočava sa Bregzitom i porastom populističkih, evroskeptičnih pokreta širom bloka.

"Ostajem, ipak, optimističan i za EU i za Crnu Goru i kao što se mnogo toga promijenilo u posljednjih deset godina, puno se može promijeniti u sljedećih deset. Nadam se na bolje",naveo je Tanok.

Govoreći o ocjenama predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, koji je javno opomenuo da su na Zapadnom Balkanu mogući novi sukobi, Tanok kaže da je Junker pokušao da se unutar EU osvrne na važnost evropske perspektive za Zapadni Balkan.

-"Nikada ne bi trebalo da budemo slijepi za mogućnost sukoba i bilo bi naivno vjerovati da su sve tačke sporenja i sukoba na Balkanu iz prošlog vijeka iznenada riješene, ali bi takođe trebalo da budemo oprezni i ne pojednostavljujemo previše zapadno-balkanske priče. Snažno vjerujem da je evroatlantska perspektiva lijepak koji vezuje zemlje Zapadnog Balkana u mir i stabilnost i ukoliko bi to nestalo, onda bi bilo visoko destabilizujuće", ocijenio je Tanok.

Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.