Prijestonica spremna za uspostavljanje  saradnje sa Litvanijom na svim poljima
Foto: Opština Cetinje

Kašćelan primio delegaciju Grupe prijateljstva Parlamenta Litvanije

Prijestonica spremna za uspostavljanje saradnje sa Litvanijom na svim poljima

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan primio je danas delegaciju Grupe prijateljstva Parlamenta Litvanije, koju je predvodio predsjednik Gintaras Vaičekauskas, sa kojom je razgovarao o razvojnim potencijalima grada i mogućnostima za uspostavljanje tješnje saradnje sa litvanskim preduzećima i gradovima, saopšteno je iz Prijestonice.

Gradonačelnik je kazao da je Prijestonica spremna za uspostavljanje poslovne saradnje sa Litvanijom na svim poljima, a naročito u oblasti turizma, održivog razvoja, energetske efikasnosti, kao i na razvijanju projekta „pametni grad“.

On je podsjetio da su u Prijestonici već razvijeni servisi e-uprave, kao što su „one stop shop“ i „48 sati“, čija bi upotreba trebalo uskoro da započne.

Gradonačelnik je saopštio da Prijestonica Cetinje, sljedeći strateške spoljnopolitičke i razvojne prioritete države Crne Gore, teži dostizanju evropskih standarda i približavanju gradovima EU. U tom smislu, poseban značaj ima učešće u EU projektima.

Predsjednik Grupe prijateljstva Parlamenta Litvanije Gintaras Vaičekauskas pohvalio je postignute rezultate Crne Gore u integracijama u NATO i EU, navodeći da je povezivanje sa gradovima Evropske unije ključno za podsticaj razvoja kreativnih industrija i uvezivanje inovatvnog kapitala.

On je iskazao zadovoljstvo zbog susreta u Prijestonici, ističući da su u fokusu Grupe prijateljstva Parlamenta Litvanije, pored glavnih gradova, i oni sa bogatom kulturom, istorijom, tradicijom i potencijalom za privredni rast.

Delegacija Grupe prijateljstva Parlamenta Litvanije u kojoj su, pored predsjednika Vaičekauskasa, bili i ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Rasa Kairienė i član Grupe prijateljstva Edmundas Pupins, uputila je poziv gradonačelniku Kašćelanu da posjeti Litvaniju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.