Jovanović: Vlada podlegla spoljnjem pritisku i prije 10 godina priznala lažnu državu Kosovo
Nikola Jovanović

Jovanović: Vlada podlegla spoljnjem pritisku i prije 10 godina priznala lažnu državu Kosovo

Prije tačno 10 godina, crnogorska vlast je donijela sramnu odluku o priznanju lažne države Kosovo kako bi se dodvorila tvorcima separatističkog terorizma i unošenja nestabilnosti i tenzija na Balkanu,saopštio je potparol Demokratske narodne partije(DNP) Nikola Jovanović.

"Ako imamo u vidu da je i aktuelni premijer Duško Marković priznao da su u tom trenutku znali da je 85 % građana protiv priznanja onda je apsolutno jasno da je odluka donijeta suprotno volji većine i interesima Crne Gore, zbog čega je izbjegnuto i referendumsko odlučivanje", kazao je Jovanović.

Smatra da je Vlada podlegla spoljnjem pritisku onih kojima je odgovaralo proizvodnja tenzija i sukoba zarad ostvarivanja svojih geopolitičkih interesa "čime je vlast DPS-a potvrdila svoj marionetski karakter i inferiornu poziciju".

"Mišljenje građana po ovom pitanju je i dalje nepromijenjeno i ubjedljiva većina nije saglasna sa odlukom tadašnje Vlade da se prizna teroristička tvorevina na jugu Srbije kao provizorijum koji prvenstveno služi kao vojna baza i siguran poligon zapadnih sila. Taj sraman čin ne predstavlja samo zabijanje noža u leđa Srbiji već i izdaja Crne Gore jer je opšte poznato da je Metohija bila sastavni dio stare crnogorske države. Oni koji su nas tada ubjeđivali da je pitanje Kosova završeno najbolje demantuje činjenica da ni 10 godina nakon toga nije postignut dogovor između Srba i Albanaca, kao ni u međunarodnoj zajednici i da rasplet kosovskog čvora tek predstoji, a za svo ovo vrijeme Kosovo nije postalo članica UN i po pravilima međunarodnog prava se ne može smatrati priznatom državom", navodi se u saopštenju Jovanovića.

Dodaje da za sve ovo vrijeme "imamo sukobe na toj teritoriji, blokade, skrnavljenje crkava i hramova, progone i pogrome, ozbiljno kršenje ljudskih prava i sloboda kao i politička ubistva među kojima je poslednje ubistvo Olivera Ivanovića koje predstavlja klasičan politički atentat na slobodu i prava Srba".

"Koliko je pogrešan bio potez o priznanju tzv države Kosovo najbolje pokazuje ponašanje albanskih političara koji su atakovali na teritoriju Crne Gore i koji su prelazili granične prelaze sa namjerom da postavljanjem zastave Albanije markiraju dio Crne Gore kao svoju teritoriju. Jednostrano proglašenje nezavisnosti na teritoriji Srbije je otvorilo Pandorinu kutiju koja još dugo vremena neće biti zatvorena i pogrešna odluka o nelegitimnom priznanju se obija o leđa i Crnoj Gori. Zbog ispravljanja teške sramote i skidanja ljage sa Crne Gore, pokrenuta je široka akcija prikupljanja potpisa za Inicijativu za poništenje Odluke Vlade Crne Gore o priznanju tzv.nezavisne države Kosovo, koja je podstaknuta činjenicom da je ova odluka nelegitmna i da ne odražava volju većine građana. Činjenica da pojedine države koje su članice Ujedinjenih nacija povlače priznanja tzv države Kosovo potvrđuje da su nastupile nove okolnosti u međunarodnoj zajednici koje i Crna Gora treba da uvaži, u prvom redu poštujući volju većine građana", zaključio je Jovanović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.