Herceg Novi domaćin simpozijuma o Andriću
Foto: Opština Herceg Novi

Od 11. do 14. oktobra

Herceg Novi domaćin simpozijuma o Andriću

Simpozijum „Andrićeva sunčana strana“ biće sjutra, 11. oktobra otvoren u Institutu „Dr Simo Milošević“ i trajaće do 14. oktobra, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Kako se navodi, simpozijum je dio međunarodnog istraživačkog projekta „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“. Organizatori su Institut za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ u Gracu i Opština Herceg Novi.

Prisutnima će se, ističe se, na otvaranju obratiti menadžer Opštine Herceg Novi Dragan Šimrak, i Branko Tošković, rukovodilac istraživačkog projekta Instituta u Gracu „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“.

Tokom tri dana biće predstavljene publikacije i radovi preko 60 autora iz 13 evropskih država: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Austrije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Poljske, Turske, Rusije, Ukrajine, dodali su.

Na simpozijumu će, kako je saopšteno, biti razmotrena četiri tematska bloka koja se tiču Andrićevog nezavršenog (rekonstruisanog) romana „Na sunčanoj strani“, svjetlosti kao Andrićeve opsesije, njegove povezanosti sa Crnom Gorom i Herceg Novim, te stvaralaštvom jedinog Nobelovca među Južnim Slovenima u odnosu na druge pisce i kontekstu književnih pravaca i teorija.

Simpozijum u Herceg Novom, kako se navodi, održava se u godini kada je otvaranjem Kuće Iva Andrića u rekonstrukciji započeo simbolični povratak pisca u naš grad. Nakon izvođenja hitnih radova na sanaciji, objekat je otvoren za posjete i u njemu je održan niz umjetničkih programa koji su privukli na hiljade posjetilaca. U Kući je, prvi put u Crnoj Gori, izložena originalna Nobelova nagrada za književnost koju je Andrić dobio 1961. godine. Potpuna revitalizacije biće izvedena kroz prekogranični projekat Co.Co.Tour, do kraja 2020. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.