Na Cetinju otvoren Dnevni boravak za stare: Treće životno doba ne mora biti usamljeničko
Foto: Prijestonica CG

Uloženo 10.000 eura

Na Cetinju otvoren Dnevni boravak za stare: Treće životno doba ne mora biti usamljeničko

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić otvorili su danas Dnevni boravak za stare, u čije opremanje je uloženo oko 10.000 eura. Prijestonica Cetinje je, kao partner u projektu, ustupila na korišćenje prostorije u kojima će se realizovati aktivnosti ovog servisa.

Kašćelan je na otvaranju Dnevnog boravka kazao da Prijestonica Cetinje i Centar za socijalni rad, u partnertstvu, razvijaju uslugu dnevnog boravka za stare, vjerujući da treće životno doba ne mora biti usamljeničko, lišeno radosti, druženja i uživanja.

On je saopštio da je sa direktorom Centra za socijalni rad Prijestonice Cetinje Dejanom Miloševićem potpisao Memorandum o saradnji kojim su se obavezali da zajedno i kontinuirano rade na svim aktivnostima vezanim za nesmetano funkcionisanje Dnevnog boravka za stare.

„Vjerujem da je Memorandum o osnivanju i funkcionisanju usluge Dnevnog boravka za stare dobra polazna osnova za dodatno unapređenje naše saradnje, ali i za pokretanje, osmišljavanje i poboljšanje postojećih servisa koji su na raspolaganju građanima Cetinja svih starosnih doba”, istakao je Kašćelan.

4

On je poručio da će Prijestonica Cetinje nastaviti da, samostalno ili u saradnji sa partnerima, pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je da njegov resor u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP realizuje projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u Crnoj Gori, u sklopu kojeg je adaptiran i objekat na Cetinju.

„Objekti ove vrste već postoje u četiri crnogorske opštine – tri u Nikšiću, dva u Danilovgradu, po jedan u Mojkovcu i Plavu, a danas novi otvaramo na Cetinju, površine oko 70 metara kvadratnih. Do kraja godine planiramo da pustimo u rad još tri dnevna centra za starije osobe u Bijelom Polju, Rožajama i Petnjici”, naveo je Purišić, dodajući da je u planu da svaka crnogorska opština dobije ovaj servis.

6

Direktor Centra za socijalni rad Prijestonice Cetinje Dejan Milošević kazao je da usluge Dnevnog boravka za stare mogu koristiti osobe starije od 65 godina koje su pokretne, a prioritet će imati samohrane osobe i osobe koje žive same.

„U okviru rada Dnevnog boravka za stare biće organizovana sportska i kulturna dešavanja, izleti i obilazak kulturno-istorijskih spomenika, ali i društvene igre u okviru boravka (šah, domine, karte, ručni radovi). Korisnici će imati i biblioteku, moći će da čitaju dnevnu štampu, imaće jedan besplatan obrok i dnevno posluženje. Pružaće se i psihosocijalna podrška i sitne medicinske usluge (mjerenje pritiska, šećera u krvi), kao i savjetodavno-edukativne radionice”, saopštio je Milošević.

Radno vrijeme Dnevnog boravka za stare biće od 8 do 16 sati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.