Za dva mjeseca smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi
Suzana Pribilović

Ipak svi resori se ne odnose jednako prema obavezama iz Plana optimizacije

Za dva mjeseca smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi

Broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen je za dva mjeseca, od kada se primjenjuje Plan optimizacije, saopštila je resorna ministarka, Suzana Pribilović. Ona je istakla da je zadovoljna sprovođenjem reforme javne uprave u praksi, iako prve analize pokazuju da se svi resori ne odnose jednako prema obavezama iz Plana optimizacije.

Za kratko vrijeme postojanja ovog resora napravili su, kaže mnogo, ali implementacija pojedinih rješenja u praksi tek predstoji.

Iako je reforma javne uprave za javnost često administrativan proces, Pribilović poručuje da građani moraju više da budu upoznati kako sa pravima koje imaju, tako i sa obavezama organa, a takođe moraju znati i prednosti elektronske uprave.

Pribilović je istakla da već imaju prve pokazatelje koji ukazuju da je smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi za prva dva mjeseca implementacije.

"Dakle imamo silazni trend. Takođe, u prva dva mjeseca implementacije Plana nije bilo novog oglašavanja preko Uprave za kadrove, ograničeno je zapošljavanje u lokalnim samoupravama", kazala je ona u intervjuu Dnevnim novinama.

Na pitanje ima li otpora određenih državnih organa prema planu optimizacije, ona je kazala imaju "veoma pozitivan odjek", te da na svim nivoima javne uprave postoji velika zainteresovanost da se proces implementira i dovede do kraja.

"Međutim, ima i onih resora koji u narednom periodu treba da se aktivnije uključe. Veliki doprinos tome dali su i mediji koji svakodnevno izvještavaju o ovoj temi, ali i mi u Ministarstvu javne uprave koji smo na adekvatan način komunicirali ovaj proces unutar uprave, i čini mi se, obezbijedili dobru koordinaciju", kazala je ona.

Smatra i da građani nijesu u dovoljnoj mjeri svjesni prednosti e-uprave, pa bi, prema njenim riječima, u narednom periodu trebalo raditi na promjeni svijesti i navika naših građana.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.