Podgorica

Počela manifestacija "Otvoreni dani nauke 2018"

U Podgorici je večeras otvoreno osmo izdanje "Otvoreni dani nauke 2018", manifestacije koja promoviše temu nauke i inovacija za društvo. Manifestaciju je svečano otvorila ministarka nauke Sanja Damjanović.

Tema ovogodišnje manifestacije interpretirana je kroz bogat program izložbi, predavanja istaknutih naučnika, panel diskusija, interaktivnih radionica, hakatona, berze ideja i brojnih drugih sadržaja u nekoliko gradova Crne Gore, javlja Anadolija.

Program manifestacije svečano je otvoren izložbom "ODJECI – Šta čini jedno društvo pravičnim?", koja je postavljena u galeriji poslovnog centra Capital plaza. 

2018100923278326437952687Web

Sanja Damjanović, foto: AA

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je na otvaranju da je nauka značajna za rješavanje problema i izazova s kojim se svakodnevno susrećemo. 

"Misija Ministarstva nauke jeste da pokaže da nema ekonomskog prosperiteta bez nauke, što dokazuju razvijene zemlje, kako bi se usmjerili ka ekonomiji koja je bazirana na znanju. Odgovornost u nauci podrazumijeva i uvažavanje potreba građana prilikom odabira tema istraživanja, tako da ovogodišnji Dani nauke približavaju pojam uloge građana u nauci i aktivno uključuju građane u dijalog", kazala je Damjanović. 

Juta Tilen-Del Pozo, direktor Odsjeka za naučni razvoj Udruženog istraživačkog centra, ispred Evropske komisije, poručila je da je jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju naučnici danas, da objasne da ne postoje jednostavna rješenja za složene probleme. 

"Više nego ikad ranije, naučnici danas moraju biti eksperti, moraju biti otvorenog uma i imati sposobnost da vide iza horizonta i onog što je očigledno, kao i da pronađu rješenja i odgovore na probleme koji se tiču svih nas", kazala je Tilen-Del Pozo. 

Manifestacija "Dani nauke 2018" traje do 19. oktobra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.