Od izuzetne važnosti otvaranje dijaloga o finansijskoj održivosti medija
Mariz Davije

Održivost medija i uspješni modeli medijskog poslovanja – tema OEBS-ove konferencije

Od izuzetne važnosti otvaranje dijaloga o finansijskoj održivosti medija

Poslovni izazovi i mogućnosti za održivost tradicionalnih medija, značaj diversifikacije prihoda, kao i ulaganje u kvalitetno novinarstvo, posebno u digitalnom dobu – teme su koje su bile u fokusu prvog dana dvodnevne konferencije “Održivost medija i uspješni modeli medijskog poslovanja”.

Konferenciju organizuje Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Misija OEBS-a u Skoplju, u saradnji sa Asocijacijom medija jugoistočne Evrope (MASE).

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir kazao je da ćemo, bez neophodnih investicija, dovoljnih prihoda, bez fer ekonomskih pravila za razvoj medija, imati sve manje medija zbog nestanka novina i teškoća u razvoju novih medija.

“Veoma je važno da se obezbijedi da zakonski okvir, politička klima prema novinarima, njihova bezbjednost i ekonomsko okruženje istovremeno podržavaju pluralizam i kvalitet medijske scene u regionu”, kazao je Desir.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da sloboda medija i bezbjednost novinara nisu uslov za pristupanje Crne Gore u EU, već moralna i demokratska obaveza vlasti “koju ćemo do kraja sprovesti u djelo, pa makar nikad ne bili članica EU”.

“Apsolutno je neprihvatljivo ugrožavanje lične bezbjednosti novinara kao metod za razrješenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava”, kazao je premijer Marković.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije kazala je da je od izuzetne važnosti otvaranje dijaloga o finansijskoj održivosti medija i iznalaženju praktičnih rješenja koja mogu pomoći prevazilaženju ovog problema.

“Mi ćemo nastaviti da podržavamo medije u njihovim naporima ka izgradnji održivih poslovnih modela”, kazala je ambasadorka Davije.

Šef Misije OEBS-a u Skoplju, ambasador Klemens Koja, istakao je da se u digitalnom dobu štampani mediji donekle suočavaju sa izazovom da se održe zbog promjena izvora prihoda ili postojanja većeg fokusa na online medije.

“Međutim, sa rastućom digitalizacijom dolaze i mogućnosti: Mediji mogu ponuditi razne sadržaje preko interneta, stvarati interakciju sa korisnicima medija u digitalnoj sferi i širiti baze čitalaca”, kazao je ambasador Koja.

Predsjednik Skupštine Asocijacije medija jugoistočne Evrope (MASE) Željko Ivanović kazao je ova konferencija najava i ohrabrenje da dolazi neko novo vrijeme na prostoru jugoistočne Evrope, kada će manje biti potrebno da se priča o slobodi medija, kada će to biti nešto što se podrazumijeva, a da će se više govoriti o njihovo održivosti.

“Vlada i njene institucije kreiraju ambijent u kojem mediji rade i to je jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanu održivost medija”, kazao je Ivanović.

Tokom konferencije, predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih misija, predstavnici državnih institucija, medija i organizacija civilnog društva razgovarali su o strategijama za poboljšanje poslovanja štampanih medija u digitalnoj eri, mehanizmima za smanjenje gubitaka kroz prizmu novih medijskih poslovnih koncepata, kao i o značaju medijske pismenosti u kreiranju medijskih sadržaja i umrežavanju kao putu ka uspješnom medijskom poslovanju.

Konfenerncija je obezbijedila i dublji pregled rješenja koja su uspješno doprinijela rješavanju nekih od najvažnijih finansijskih medijskih izazova, a samim tim održivosti medija.

Drugi dan Konferencije, koju će sjutra (10. oktobar) sa početkom u 10 sati otvoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović, biće posvećen medijskoj regulatornoj praksi i rastućem uticaju novih medija na medijskom tržištu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.