CG ekonomija bi u narednoj godini trebalo da ojača 2,5%, trgovinski rat  uiniće svijet siromašnijim

Prognoza MMFa

CG ekonomija bi u narednoj godini trebalo da ojača 2,5%, trgovinski rat uiniće svijet siromašnijim

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je u najnovijim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto.

MMF je u aprilskim prognozama za ovu godinu prognozirao rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,1 odsto.

U novom izvještaju pod nazivom Svjetski ekonomski izgledi, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da bi crnogorska ekonomija u narednoj godini trebalo da ojača 2,5 odsto, dok je u aprilskim prognoziran rast od 2,4 odsto, prenosi portal RTCG.

MMF je zadržao prognozu rasta za 2023. godinu od tri odsto.

Inflacija bi, prema prognozama, u ovoj godini trebalo da iznosi 2,8 odsto, a u narednoj dva odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 16,8 odsto, u narednoj od 16 odsto, a u 2023. godini 8,3 odsto.

MMF je, zbog trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, smanjio izglede rasta ekonomije za ovu i narednu godinu.

MMF očekuje rast globalnog BDP-a na 3,7 odsto u ovoj i narednoj godini, što je 0,2 odsto manje od ranijih prognoza.

MMF smatra da će sveopšti trgovinski rat SAD i Kine predstavljati značajan pritisak na globalnu ekonomiju i usporiće privredni oporavak.

Stručnjaci MMF-a kažu da će dalje trgovinske barijere pogoditi domaćinstva, kompanije i širu privrednu zajednicu.

Na umanjenje globalnog rasta uticala je i sporija privredna ekspanzija u evrozoni, kao i turbulencije u velikom broju zemalja u razvoju.

Kina je nedavno najavila nove trgovinske carine na američku robu u vrijednosti od 60 milijardi dolara, uključujući tečni prirodni gas, podsjeća Bi-Bi-Si.

Američke tarife na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara stupile su na snagu prošlog mjeseca.

Na indonežanskom ostrvu Bali počelo je godišnje zasjedanje MMF-a i Svjetske banke, koje će trajati do 14. oktobra.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.