Razmjena: Oko 200 studenata godišnje odlazi na inostrane univerzitete
Foto: PR centar

Oko 50 inostranih visokoškolaca boravi u CG

Razmjena: Oko 200 studenata godišnje odlazi na inostrane univerzitete

Oko 200 studenata sa Univerziteta Crne Gore (UCG) godišnje odlazi na partnerske univerzitete u okviru programa mobilnosti, dok oko 50 inostranih visokoškolaca boravi u Crnoj Gori, a najviše ih je iz Poljske, Portugalije i Rumunije, saopštili su iz UCG, navodeći da kroz programe mobilnosti, crnogorski visokoškolci imaju priliku da u toku studija pođu na razmjenu od šest do deset mjeseci, na svim nivoima studija, i to u okviru programa razmjene Erasmus +, CEEPUS i Mevlana.

Iz UCG su kazali da studenti imaju priliku da pođu na razmjenu i u okviru programa stipendiranja koji se nude na osnovu međudržavnih bilateralnih sporazuma. 

„Godišnje, sa UCG na drugim partnerskim univerzitetima boravi oko 200 studenata. Ta razmjena je dvosmjerna, pa u okviru jedne akademske godine oko 50 inostranih studenata boravi u okviru istih programa na UCG.  Najviše njih dolazi iz Poljske, Portugalije  i Rumunije“, naveli su iz Univerziteta.

Oni su kazali da, u okviru Erasmus + - programa Evropske unije za saradnju u oblasti obrazovanja, mladih i sporta u periodu od 2014. do 2020. godine, studenti sa partnerskih Univerziteta EU mogu boraviti na UCG, a mobilnost može trajati od tri do 12 mjeseci, dok program „Mevlana“, kako su pojasnili, podstiče razmjenu između turskih obrazovnih institucija  i svih svjetskih visokoškolskih ustanova.

„Zemlje članice CEEPUS programa su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.  Detaljnije informacije o ovom programu dostupne su u Ministarstvu prosvjete. Za studente koji učestvuju u CEEPUS programu podacima raspolaže Ministarstvo prosvjete“, pojasnili su iz Univerziteta.

rektorat3

Foto: PR centar

Prema njihovim riječima, o mogućnostima razmjene, studenti se mogu informisati u Kancelariji za međunarodnu saradnju, u okviru Rektoarata Univerziteta Crne Gore, koja, kako su rekli, organizuje informativne dane, seminare, radionice i prezentacije programa mobilnosti i mogućnosti prijave za stipendije.

„Kancelarija pruža podršku studentima prilikom prijavljivanja, ali i nastavnom osoblju prilikom pripreme i vođenja međunarodnih projekata, te daje informacije o mogućnostima uključivanja u programe koje finansira Evropska unija i druge međunarodne organizacije, pri tome organizujući grupne i individualne konsultacije. Za individualne konsultacije, Kancelarija za međunarodnu saradnju otvorena je za studente od ponedjeljka do četvrtka, u terminu od 13 do 15 sati“, saopšteno je iz Univerziteta.

Oni su kazali da se, za studente koji odlaze na razmjenu u okviru Erasmus + programa, organizuju pripremni sastanci prije odlaska na mobilnost kojima, pored osoblja Kancelarije, prisustvuju i studenti koji su učestvovali u programima razmjene, kao i da, kako su naveli, prodekani za međunarodnu saradnju pružaju studentima podršku prilikom sastavljanja Ugovora o učenju.

„Iako je učešće u Erasmus + programu dovelo do značajnog povećanja broja studenata i osoblja koji učestvuju u razmjeni, kao i broja stranih predavača koji dolaze na UCG, procentualno gledano, UCG je i dalje daleko ispod željenog procenta učešća, te na tome treba dalje raditi u budućem periodu“, istakli su iz Univerziteta.

Kako su najavili, u narednom periodu je planirano i uvođenje evaluacije mobilnosti studenata i nastavnika i monitoring realizacije međunarodnih projekata.

„Mobilnost je značajna jer omogućava studentima razmjenu znanja, sticanja iskustva, a pogotovo studentima doktorskih studija može da pruži pristup potrebnoj infrastrukturi i međunarodim istraživačkim timovima. UCG stalno radi na intenziviranju aktivosti u promovisanju programa mobilnosti“, poručili su iz UCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.