Papa Franjo ima u planu da posjeti Crnu Goru(FOTO)(VIDEO)
Milo Đukanović, Foto:Pres služba Predsjednika

Da uvaži multietnički i multivjerski sklad koji postoji u Crnoj Gori

Papa Franjo ima u planu da posjeti Crnu Goru(FOTO)(VIDEO)

Papa Franjo je kazao danas na sastanku sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem da ima u planu da posjeti našu zemlju i tako uvaži multietnički i multivjerski sklad koji postoji u Crnoj Gori.

To je nakon zvanične posjete Svetoj Stolici saopštio Đukanović.

"Papa Franjo je saopštio svoju riješenost da u sklopu brige o regionu posjeti Crnu Goru.Kazao je da je za sljedeću godinu najavio posjete trima državama regiona, ali da nema nikakve dileme da će nakon toga naći vremena da posjeti i Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema jednom ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multietničkog i multivjerskog sklada", kazao je predsjednik Crne Gore.

On je istakao da je papa u punoj mjeri podržao rezultate i stremljenja Crne Gore da nastavi putem evropskih intergacija i "dalje dajemo kvalitetan doprinos stabilnosti i prosperiteta regiona u kojem živimo".

"Zajedno smo ocijenili da se bilateralni odnosi održavaju na vrlo visokom nivou, o čemu svjedoče i frekventni susreti na najvišem nivou. Takođe smo izrazili zadovoljstvo što će uskoro biti otvorena i rezidentna nuncijatura Vatikana u Crnoj Gori, što će vjerujemo, takođe doprinijeti daljem unapređenju međudržavnih odnosa Crne Gore i Vatikana", kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je sa kardinalom Pjetrom Parolinom dodatno obradio ove teme i razgovarao o pitanjima regiona, a analizirali su i situacije u Makedoniji i  Bosni.

''Prepoznao sam ozbiljnu zabrinutost za stbilnost susjednstva i Zapadnog Balkana, i želju da se iz nje izađe radi unapređenja evropske stabilnosti i prosperitea.Sveta Stolica je najrelevantnija adresa sa posebnim moralnim i duhovnim autoritetom u svijetu i svakako doprinosi nemjerljivo rješavanju političkih,socijalnih i drugih problema u svijetu''- kazao je Đukanović.

a012

Foto:Pres služba Predsjednika

Nakon posjete Vatikanu Đukanović je posjetio i sjedište Suverenog Viteškog Malteškog Reda, sa kojim je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose 2006, gdje je domaćin bio fra Đakomo Dela Tore del Tempio di Sangvineto, Veliki Majstor Malteškog Reda.

''Tu je u fokusu bio odnos prema ikoni Bogorodice Filermose. Složili smo se da realizujemo jednu aktivnost uz pomoć i donaciju Suverenog Viteškog malteškog Reda, kao doprinos kvalitetnijoj zaštitili i čuvanju te ikone i to će biti uskoro realizovano. Dogovorili smo i aktivnosti koje ćemo u narednom periodu voditi oko trajnijeg rješavanja mjesta gdje će biti ikona izložena, a to bi trebalo da znači finalnu i trajnu brigu o očuvanju njenog kvaliteta ali istovremeno i da bude dostupna vjernicima koji žele da je vide, prepoznajući u tome šansu za valorizacijom vjerskog turizma'', kazao je Đukanović.

a010

Foto:Pres služba Predsjednika

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.