Kusovac: Lučica Kalimanj je važan resurs koji bi svakako trebalo da ostane opštinski
Tivat

Koncesija za privredno korišćenje

Kusovac: Lučica Kalimanj je važan resurs koji bi svakako trebalo da ostane opštinski

Opština Tivat će preduzeti sve mjere kako bi d.o.o. Komunalno Tivat učestvovalo i dobilo koncesiju za privredno korišćenje luke Kalimanj, saopštio je predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac.

Gradska lučica Kalimanj ima deset gatova i 377 vezova uglavnom za male barke i motorna plovila, i njom je do sada upravljalo Komunalno preduzeće Tivat, saopšteno je iz Opštine Tivat. 

“Lučica Kalimanj je važan resurs koji bi svakako trebalo da ostane opštinski, odnosno u ingerenciji opštinskog preduzeća Komunalno, koje je i do sada opsluživalo ovu marinu. Uvjereni smo da će tako biti i ubuduće”, dodao je predsjednik. 

Kako se navodi, koncesija se daje na pet godina uz mogućnost produženja, a očekuje se da će tender biti raspisan do kraja godine. Ponuđač je, dodato je, obavezan da dostavi Biznis plan odnosno Investicioni program sa procjenom finansijske i tehničke izvodljivosti izgradnje infrastrukture i suprastrukture luke, njenim održavanjem, kao i razvojem i modernizacijom lučkih usluga, izgradnjom pratećih objekata i drugih privrednih djelatnosti u skladu sa predloženim Investicionim programom. 

Koncesija ima za cilj unapređenje privrednog korišćenja luke od lokalnog značaja Luka Tivat - Kalimanj uz obavezu da se prioritetno obezbijede vezovi za dosadašnje korisnike vezova, registrovane vlasnike plovila koji imaju prebivalište u opštini Tivat, pojašnjeno je.

“Tenderom je predviđeno da samo pet vezova ima status komercijalnih a ostatak, 372 su komunalni vezovi. Mali procenat vezova je za komercijalnu upotrebu, svega pet, a ostatak, 372 su komunalni vezovi i u tome vidimo šansu da Komunalno Tivat dobije koncesiju”, dodao je predsjednik tivatske opštine.

Koncesionar je, kako je istaknuto, dužan da u roku od tri godine od zaključenja Ugovora o koncesiji realizuje investiciju čija vrijednost je procijenjena na oko 200 hiljada eura. Njegova obaveza je i da u roku od šest mjeseci od početka koncesije izradi izvještaj o postojećem stanju životne sredine, kao i Eleborat procjene uticaja na životnu sredinu kojom će se definisati mjere u toku izvođenja radova i funkcionisanja luke.

Godišnji prihod koji ostvaruje koncesionar od iznajmljivanja vezova postojećim korisnicima vezova iznosiće ne manje od 60 hiljada eura, dok je fiksni dio koncesione naknade definisan u iznosu od 12 hiljada eura godišnje, zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.