Crnogorsko članstvo u NATO-u prednost je na putu ka EU
Bugarska i dalje pomagati CG u usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim, foto:AA

bugarska predsjednica Skupštine u posjeti Crnoj Gori

Crnogorsko članstvo u NATO-u prednost je na putu ka EU

Crnogorsko članstvo u NATO-u prednost je na putu ka Evropskoj uniji, kao i u tome što je država sinhronizovala spoljnu i bezbjednosnu politiku s politikom Unije u tim oblastima, ocijenila je danas u Podgorici predsjednica Parlamenta Bugarske Cveta Karajančeva.

Karajančeva danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv crnogorskog kolege Ivana Brajovića. Ujedno, ovo je prva posjeta čelnika bugarskog parlamenta Crnoj Gori od obnove nezavisnosti. Nakon sastanka dvoje zvaničnika, na konferenciji za medije, Karajančeva je poručila da će Bugarska i dalje pomagati Crnoj Gori u usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim.

Ona očekuje da će, preko podmorskog energetskog kabla koji Crna Gora gradi s Italijom, energija moći da se prenosi i Bugarskoj. 

"Nadam se da će dobri intenzivni politički odnosi postati aktivni ekonomski odnosi", rekla je Karajančeva, izvještava Anadolija.

Ona je kazala da podržava izgradnju jadransko-jonske magistrale, jer će to biti još jedna veza između Bugarske i Crne Gore i ostalih država. 

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović rekao je da Crna Gora i Bugarska imaju najintenzivnije odnose na najvišem nivou i podsjetio da je Bugarska predsjedavala EU u prvoj polovini ove godine. 

"Bugarska je napravila zaista ogromnu stvar kroz priču o Zapadnom Balkanu, jer je svoje predsjedavanje pretvorila praktično u balkansko predsjedavanje EU", naveo je Brajović. 

Prema njegovim riječima, Bugarska je mogla da izabere neka pitanja koja su po tu državu isplativija, odnosno koja se lakše završavaju. 

"Bugarska se nije kretala linijom manjeg otpora, nego je upravo vratila Balkan u fokus interesovanja EU i doprinijela da se 15 godina poslije solunskog samita održi sofijski. Taj fokus koji su oni povratili na Zapadni Balkan su tako dobro odradili da će i predsjedavanje Austrije i naredno Rumunije sigurno doprinijeti da taj proces krene i da se ne može zaustaviti", smatra Brajović, prenosi AA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.