CKM: Izmjenama Zakona o državnim simbolima ne ućeruje se na silu patriotizam
Crnogorska kulturna mreža

Došle u poslednji čas

CKM: Izmjenama Zakona o državnim simbolima ne ućeruje se na silu patriotizam

Predložene izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti ne mogu širiti podjele, kao što to dio javnosti i „ dežurnih stručnjaka za sve oblasti društva“ žele predstaviti, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

Posebno su istakli "Sramni prilog Televizije Vijesti“ koja je, kako navode, pokušala da nipodištava predložene izmjene Zakona, uz obrazloženje kako se njima na silu pokušava ućerati patriotizam. Izdvojili su izjavu Dragana Šoća, koji je, kažu,  šovinistički nastrojen prema crnogorskom identitetu, i koji je pravio paralele koje su "za psihijatrisko ispitivanje". Pitaju da li je moralno da Televizija Vijesti traži mišljenje od pravnog stručnjaka koji je 2006. godine se zalagao da Crna Gora ne obnovi svoju suverenost?!

"Protivnici crnogorskog identiteta, uz podršku dijela javnosti koja ih podržava će uraditi sve da ospore primjenu navedenih izmjena i dopuna Zakona, jer oni žele da crnogorski identitet bude emigrant u Crnoj Gori", naveli su.

Odluka Vlade da predloži izmjene i dopune Zakona je, kako kažu, došla u posljednji čas, jer je odnos građana i javnosti prema državnim simbolima bio sveden na najniži nivo, a sve zahvaljujući šovinističkom odnosu prosrpskih subjekata prema njima. Uvidom u Vladin prijedlog izmjena i dopuna jasno se vidi da cilj nije da se bilo kome uskrati pravo na nacionalnu pripadnost, niti da se na silu nameće patriotizam. 

"Iz prijedloga koji je Vlada predložila  Skupštini Crne Gore na usvajanje se takođe vidi da treba još amandmana kako bi se dobio Zakon koji će biti jasan, i  koji neće dozvoljavati zloupotrebu i neodgovoran odnos prema državnim simbolima. Čudi nas da Ministara pravde Zoran Pažin  koji uživa sve moguće privilegije države Crne Gore na sjednici Vlade na kojoj se raspravljalo o prijedlogu izmjena i dopuna nije uvidio nedostatke", saopštili su.

Posebno su začuđeni propustom od strane predlagača da nijesu tražili izmjenu teksta  u članu 15 u kojem  se spominje „ Republika Crna Gora“ i ako ona to nije od 2007. godine po ustavnom uređenju.

"Crnogorska kulturna mreža će svim poslanicima u Skupštini Crne Gore dostaviti prijedloge amandmana na izmjene i dopune ovog Zakona, sa uvjerenjem da poslanici neće biti sujetni i da će naše prijedloge usvojiti", dodali su.

Čvrsto vjeruju da Skupština neće uvažiti mišljenja „multipraktik „nevladinih organizacija, političkih analitičara i svih onih dežurnih stručnjaka koji sopstvene promocije iznose neutemeljena stavove".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.