Salvini:Italija   će zatvoriti svoje aerodrome ako Njemačka pošalje migrante
Mateo Salvini

Italijanski ministar upozorio

Salvini:Italija će zatvoriti svoje aerodrome ako Njemačka pošalje migrante

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini najavio je danas da će zatvoriti sve aerodrome u zemlji ako Njemačka ne odustane od navodnog plana da pošalje desetine tražilaca azila nazad u Italiju.

"Zatvorićemo naše aerodrome kao što smo zatvorili luke", naveo je na Tviteru Salvini, lider desničarske antimigrantske stranke Liga, prenosi Beta.

Otkako je Salvini u junu postao ministar unutrašnjih poslova, vlada Italije ne dozvoljava ulazak u luke brodovima humanitarnih organizacija koji spasavaju migrante.

Italijanski mediji su javili da Berlin planira da ukrca određen broj migranata na čarter letove iz Njemačke za Italiju. Ni italijanski ni njemački zvaničnici nisu potvrdili postojanje takvog plana.

Prema pravilima EU, zahtjevi  tražioca azila moraju da budu obrađeni u državi u koju su migranti prvo ušli, što je često Italija zbog svog geografskog položaja.

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrijednostia migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.