SD: Godinama se nezakonito i netransparentno trošio skupštinski novac

Prije dolaska Brajovića na čelo Skupštine

SD: Godinama se nezakonito i netransparentno trošio skupštinski novac

Nakon potvrde od strane i Državne revizorske institucije, nadamo se da je svima jasno da se dugi niz godina prije dolaska Ivana Brajovića na čelo Skupštine nezakonito i netransparentno trošio skupštinski novac. Je li sve to bilo rezultat nečijeg neznanja ili korupcije, neka javnost prosudi, saopštili su Socijaldemokrate.

Prije desetak dana DRI je objavila Konačni izvještaj o kontrolnoj reviziji Skupštine Crne Gore. Njegov glavni nalaz je da je „aktivnostima i radnjama koje je Skupština Crne Gore preduzela u cilju realizacije preporuka DRI otklonjen najveći broj nepravilnosti, odnosno od ukupno 23 izdate preporuke DRI, koje su bile predmet kontrolne revizije, 21 preporuka je realizovana dok su 2 preporuke djelimično realizovane“.

Socijaldemokrate navode da nijesu pretjerano ni očekivali da će se ovom dijelu Konačnog izvještaja posvetiti adekvatna pažnja, jer je on, tvrde, više nego pohvalan za novo rukovodstvo Skupštine na čelu sa predsjednikom Ivanom Brajovićem. Očekuju da se ozbiljna medijska pažnja, makar na nivou one koja je bila posvećena trošenju skupštinskog novca u 2016. godini, posveti dijelu navedenog Izvještaja Državne revizorske institucije koji se bavi kontrolom putnih naloga izdatih u toku 2015. godine.

"Naime, DRI je konstatovala da su u 2015. godini: 123 nerazdužena putna naloga ukupne vrijednosti 59.584,28€; 24 putna naloga u ukupnom iznosu od 11.996,70€ evidentirana kroz dnevnik blagajne, a nema ih u dokumentaciji koju je provjerio državni revizor; u 26 slučajeva pod istim brojem zavedena dva putna naloga, a u jednom slučaju tri i dr. Navedeno je i da su po saznanju državnog revizora sporni putni nalazi predati državnom tužiocu i predmet su tužilačke istrage. Takođe, sprovodeći kontrolu u predmetnoj reviziji, „državni revizor posebno ukazuje i na mogućnost postojanja netačnih podataka i dokumentacije u vidu fiktivno izdatih putnih naloga.“", podsjetile su Socijeldemokrate.

Dodaju da je bilo nevjerovatno posmatrati razna medijska spinovanja u smislu da se kao glavni krivac za malverzacije sa skupštinskim novcem u 2016. godini označi sadašnji predsjednik Skupštine Brajović, koji je na čelo Skupštine došao tek krajem novembra te godine.

Upravo predsjednik Brajović, podsjećaju, je odmah po saznanju da nije moguće utvrditi činjenično stanje u blagajni i da postoji mogućnost da je zloupotrijebljen skupštinski novac, sproveo sve zakonom predviđene mjere i tražio da interna revizija provjeri poslovanje iz ranijih godina.

"Ta revizija je utvrdila da je bilo finansijskih malverzacija, posebno 2015. i 2014. godine, i ti izvještaji su proslijeđeni DRI i Tužilaštvu.Sada, nakon potvrde od strane i Državne revizorske institucije, nadamo se da je svima jasno da se dugi niz godina prije dolaska Ivana Brajovića na čelo Skupštine nezakonito i netransparentno trošio skupštinski novac. Je li sve to bilo rezultat nečijeg neznanja ili korupcije, neka javnost prosudi", zaključčili su iz SDa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.