Bulatović: CG patrijarha stavlja u istu ravan sa kriminalcima, čin usmjeren i protiv  svakog  vjernika SPC
Bulatović

O mogućoj zabrani ulaska u zemlju Irineja

Bulatović: CG patrijarha stavlja u istu ravan sa kriminalcima, čin usmjeren i protiv svakog vjernika SPC

Namjera crnogorskih vlasti da zabrane ulazak poglavaru Srpske pravoslavne crkve partijarhu Irineju predstavlja krajnju sramotu i najava je konačnog progona Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, smatra dr Vera Bulatović, poslanica u Skupštini Crne Gore i članica Predsjedništva Demokratske narodne partije.

"Ovako rigidan i anticivilizacijski čin, u kojem se patrijarh stavlja u istu ravan sa kriminalcima koji će se naći na listi zabrane ulaska je pokušaj da se SPC ponizi do krajnjih granica.  Ovim se na najbrutalniji način guše vjerske slobode i diskriminiše se SPC u odnosu na ostale vjerske zajednice, jer se vrhovnom poglavaru SPC dodjeljuje etiketa državnog neprijatelja . Vjerujemo da je ovaj primjer nezabilježen u današnjem vremenu što jasno pokazuje da Crna Gora sigurnim i ubrzanim korakom tone u diktaturu i opšte bezumlje. Ovo je čin usmjeren i protiv  svakog  vjernika SPC i predstavlja odnos koji vlasti imaju prema vjerujućem narodu, zbog čega su svi označeni kao unutrašnji  državni neprijatelji", saopštila je Bulatović povodom navoda medija da zvanična Podgorica priprema spisak osoba kojima će bti zabranjen ulazak u CG, na kojem je navodno i poglavar SPCa.

Bulatović ocjenjuje da je, reagujući na ovakav način na kritiku patrijarha Irinije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, režim pokazao antidemokratski, anticivilizacijski i antievropski karakter koalicione vlasti DPS-SD i manjinskih partija i dokaz je terora manjine nad većinom.

"Sveopšta hajka koja se vodi protiv SPC ima za cilj da asimiluje većinu po mjeri novih dukljanskih ideologa zadojenih srbofobijom. Iako je Đukanović saopštio prije par mjeseci da neće biti neophodno da se prema  partijarhu srpskom primijeni administrativna mjera-zabrana ulaska, vidimo da je došlo do oštrog zaokreta u ovom stavu i to potvrđuje da Crna Gora nije država višenacionalne i viševjerske demokratije. To bi moralo da zabrine sve vjerske zajednice  ali i svakog dobronamjernog građanina jer u ambijentu u kojem se guše vjerske slobode veoma brzo će se na meti naći i ostale slobode i vjerske zajednice. Vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nikada neće prihvatiti zabranu dolaska patrijarha  jer je uvijek dobrodošao u Crnu Goru kao u svoju kuću. Demokratska narodna partija stoga najoštrije osuđuje sramno postupanje prema patrijarhu Irineju  i apeluje da se odustane od najavljenog progona i pokušaja izazivanja unutrašnjih tenzije na nacionalnom i vjerskom osnovu", navela je Bulatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.