Zbog neosnovanog pritvora isplaćeno  7,2 miliona eura
ilustracija

Za 5 godina

Zbog neosnovanog pritvora isplaćeno 7,2 miliona eura

Iz crnogorske državne kase za posljednjih pet godina isplaćeno je gotovo 7,2 miliona eura (7.187.398) osobama koje su bile neosnovano pritvorene, navodi se u evidencijama Ministarstva finansija i Ministarstva pravde.

Prema ocjeni advokata Gorana Rodića, najveću krivicu za milionske iznose koji padaju na teret poreskih obveznika ne snose tužioci, koji predlažu pritvor, već sudovi koji te prijedloge, kako on tvrdi, olako prihvataju.

Advokat Rodić naglašava da ne treba gubiti iz vida da je tužilaštvo organ koji samo predlaže da se nekom optuženom odredi pritvor, a sud je taj koji uvijek donosi odluku o pritvoru, i to najčešće više sudija.

“Smatram da ipak neuporedivo veću odgovornost imaju sudije koje uglavnom "po automatizmu" prihvataju prijedloge tužioca za određivanje pritvora, a zatim isto tako paušalno i po automatizmu taj pritvor produžavaju do unedogled. Na taj način, prije svega, najčešće krše elementarna prava optuženih, a zatim i stvaraju direktnu štetu po državni budžet, koji se u krajnjem svodi na trošak građana Crne Gore”, kazao je Rodić.

Ministarstvo pravde je u proteklih pet godina dobilo 672 zahtjeva za sklapanje sporazuma o naknadi štete zbog neosnovanog lišenja slobode, a zaključilo je 61 sporazum po kojima je ukupno isplatilo 181.105 eura.

Dodatno, u slučajevima koji nijesu riješeni postignutim sporazumom sa Ministarstvom pravde, već sudskim putem, to jest pokretanjem parničkog postupka putem tužbe protiv države, Ministarstvo finansija je na osnovu sudskih presuda za isti period isplatilo 7.187.398 eura.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.