Damjanović: Insistiraću na razgovoru o otvorenim listama
Aleksandar Damjanović

Ključ stabilnosti u pomirenju državotvornog odnosa

Damjanović: Insistiraću na razgovoru o otvorenim listama

Neupitna je potreba da se razgovara o promjeni izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori i kreiranju uslova koji će dovesti do prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori, kaže za Kodex nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović.

 Damjanović dodaje da i dalje smatra da forma radne grupe nije najbolje rješenje već da bi izbornim zakonodavstvom i njegovim izmjenama trebalo da se bavi za to oformljen parlamentarni odbor.

“Moj predlog je u startu bio odbijen iako smo mi u Crnoj Gori imali dovoljno radnih grupa i svi znamo koliki su bili njihovi dometi. Ali se sada ide ka formi parlamentarnog odbora kojeg bi skupština verifikovala i koji bi pripremio i sproveo izmjene izbornog zakonodavstva.“ kaže za Kodex nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović.

Damjanović napominje da je još u martu u skupštinsku proceduru predao svoj predlog izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika suštinski se zalažući za uvođenje otvorenih lista u crnogorsko zakonodavstvo. To će, kaže, zagovarati i sada kada je priča o radu na izbornom zakonodavstvu i stvaranju uslova za fer i slobodne izbore krenula sa mrtve tačke.

“Insistiraću, koliko je u mojoj moći, da se razgovara o otvorenim listama da se konačno omogući ljudima da  mogu iskoristiti svoje Ustavom garantovano pravo da budu birani. Danas se to pravo ne može praktikovati jer se ne glasa za ljude već za partije. Takođe ću insistirati na jednakom broju muškaraca i žena na izbornim listama. Insistiraću da te izmjene budu dio novog izbornog zakonodavstva.“ kaže za Kodex nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović.

Glavno pitanje, smatra Damjanović, jeste ko će i kako primjeniti jednom dogovoreno izborno zakonodavstvo jer upravo je u primjeni izbornog zakonodavstva srž nedemokratskog izbornog ambijenta. Čule su se, kaže on, ideje da bi time mogla da se bavi vlada državnog jedinstva a time bi se mogao baviti i Parlament.

“Suština je da se iz cjelokupnog procesa izađe sa radikalnom promjenom izbornog zakonodavstva i to ne samo u dijelu onog što su preporuke OEBSa već bi valjalo podsjetiti na činjenicu da je OEBS u svom izvještaju dao ocjenu da sadašnje crnogorsko zakonodavstvo omogućuje institucionalnu prednost stankama na vlasti. Takvu ocjenu OEBS nije dao ni za jednu drugu evropsku državu,“ kaže Damjanović.

Damjanović je za Kodex prokomentarisao i medijske napise da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima Srba iz Crne Gore u avgustu u Beogradu, kazao da je Srbima u Crnoj Gori spas ulazak u Vladu. Damjanović kaže da oni koji su do juče živjeli u jednoj državi treba da imaju najbolje moguće odnose a da za Crnu Goru nije rješenje da vladu formira po nacionalnom ključu.

“Identitetske podjele u Crnoj Gori su velike i mi imamo taj problem u državotvornom narodu u Crnoj Gori. Smatram da bi spas bio u tome da se te identitetske podjele rješavaju. Kada i kako budemo radili na tome zavisiće i stabilnost Crne Gore a ne od stvaranja vlada po etničkom ključu kao što je ova današnja u kojoj paradoksalno nema jedino Srba,“ zaključuje razgovor za naš portal poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović dodajući da bi Vladu ipak trebalo sastavljati po stručnosti.           

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.