Tajani: Crna Gora u EU za sedam godina
Antonio Tajani

Tajani: Crna Gora u EU za sedam godina

Vrata Evropske unije otvorena su za Crnu Goru, poručio je u intervjuu televiziji Crne Gore predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Crna Gora, prva je u redu za pristupanje Evropskoj uniji i to bi, kako je Tajani kazao, trebalo da se dogodi za sedam godina. Prvi čovjek Evropskog parlamenta ističe da Crna Gora ima ključnu ulogu za stabilnost Zapadnog Balkana, koja je važna i za stabilnost Evropske unije.

Uprkos izazovima sa kojima se EU suočava, poput izbora naredne godine, Bregzita, migrantske krize, politika proširenja ostaje aktuelna, to je u razgovoru za TVCG potvrdio i predsjednik EP Antonio Tajani.

Crnu Goru vidi kao predvodnika u integraciji Zapadnog Balkana i očekuje da ona postane članica do 2025. godine.

"Mislim da je moguće da za sedam godina Crna Gora postane punopravan član, ako do tada budemo vrijedno radili. Imamo izbore za evropski parlament naredne godine i tačno je da moramo da radimo na stabilnosti EU, ali u isto vrijeme moramo raditi i na proširenju. Crna Gora je prva u redu ka članstvu i ja sam optimista", naveo je Tajani.

On ističe da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu. Saglasan je sa ocjenom predsjednika Mila Đukanovića, koju je saopštio evropskim poslanicima tokom nedavnog govora na zasijedanju u Strazburu, da je stabilnost Zapadnog Balkana ključna za budućnost i prosperitet EU.

"Crna Gora je ključna država za stabinost Balkana. Situacija nije laka, odnosi u regionu, različiti interesi sa strane, migracije... Crna Gora je stabilna zemlja i zato mislim da ima važnu ulogu u stabilnosti cijelog Balkana, a stabilan Balkan, znači i stabilnu EU", poručio je Tajani.

Predsjednik EP zalaže se i za jačanje ekonomske saradnje Crne Gore sa zemljama Evropske unije, i kako ističe, snažno podržava ekonomsku diplomatiju. 

"Važno je jačati turizam. Imate fantastičnu zemlju. Mislim da je Crna Gora prepoznata svuda", naveo je Tajani.

Izvor:Portal RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.