Crna Gora pokazala da njena proevropska politika nije samo deklarativna

Crna Gora pokazala da njena proevropska politika nije samo deklarativna

Konferencija u organizaciji Konrad Adenauer fondacije, na temu “Izazov evropskih integracija iz perspektive Crne Gore i EU”, namijenjena njenim stipendistima iz Crne Gore i Srbije, obilježila je rasprava na temu evropske perspektive država Zapadnog Balkana.

Studentima su se, u okviru panela posvećenom izazovima procesa evropskih integracija obratili član OEI Nikola Rakočević i Robert Veber, ambasador Njemačke u Crnoj Gori.

Poslanik Rakočević osvrnuo se na preporuke sa poslednjeg sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog u julu i tom prilikom istakao kontinuiran rad izvrsne i parlamentarne strukture vlasti na reformama i ispunjavanju mjerila za bolju dinamiku pregovaračkog procesa sa EU. Uvjeren u princip regate, te mjerenje spremnosti za članstvo u EU na osnovu pojedinačnih zasluga država ZB, Rakočević je naglasio da je Crna Gora pokazala da njena proevropska politika nije samo deklarativna, već se zasniva na postignutim rezultatima na polju demokratizacije društva, reformi i ekonomskog rasta.

Robert Veber podsjetio je na dostignuća evropskih država od stvaranja EU, u pogledu izgradnje mira, saradnje, ali i pozicioniranja Unije kao globalnog igrača u međunarodnim odnosima, spremnog da djeluje efikasno i prilagodi se novonastalim izazovima, izazvanim migracijom, ekonomskom krizom, te potrebom za unutrašnjom konsolidacijom same Unije.

U konstruktivnoj i inspirativnoj raspravi koja je uslijedila, studenti su bili zainteresovani za ključne izazove u otvaranju i zatvaranju poglavlja 27- Zaštita životne sredine,  aktivnostima Skupštine u reformi izbornog zakonodavstva, otvorenim bilateralnim pitanjima u regionu  i uloge Unije kao posrednika, te šta za samu Uniju znaci ulazak država ZB.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.