Nuhodžić: Potreban bolji model za identifikaciju ilegalnih migranata

Na Forumu EU-Zapadni Balkan

Nuhodžić: Potreban bolji model za identifikaciju ilegalnih migranata

Nedostatak mehanizama za pozitivnu identifikaciju migranata, koji mahom dolaze iz zemalja van našeg regiona i koji često nemaju bilo kakva identifikaciona dokumenta glavni je problem kako zemalja Evropske unije, tako i zemalja Zapadnog Balkana, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na forumu u Tirani.

Na Forumu je potpisan i Zajednički akcioni plan o borbi protiv terorizma, kojim su definisani zajednički ciljevi koje će šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana sprovoditi uz podršku Evropske unije.

“Glavni ciljevi precizirani ovim Akcionim planom odnose se na usklađivanje pravnog i institucionalnog okvira sa adekvatnim instrumentima
EU, efikasnu prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma, intenzivnu razmjenu informacija i operativnu saradnju, kao i na izgradnju kapaciteta za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma i jačanje zaštite građana i infrastrukture”, saopšteno je iz MUP-a.

Na panelu posvećenom migracijama i upravljanju granicama, kojim je predsjedavao ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl, prepoznat je značaj zajedničkog djelovanja zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije na planu intenzivnije razmjene operativnih
podataka, kako kroz regionalne inicijative, tako i posredstvom institucija i agencija Evropske unije zaduženih za sprovođenje zakona i migratorne politike.

Sastanak je bio prilika da ministar Nuhodžić upozna kolege sa aktivnostima koje je Crna Gora u prethodnom periodu po ovom pitanju preduzela na normativnom i operativnom planu, ali i da otvori pitanja vezana za povratak ilegalnih migranata i izazove koji prate ovu
problematiku.

On je ukazao na nedostatak mehanizama za pozitivnu identifikaciju migranata, koji mahom dolaze iz zemalja van našeg regiona i koji često nemaju bilo kakva identifikaciona dokumenta. Izrazio je mišljenje da je u narednom periodu potrebno raditi na jačanju modela za saradnju sa van-regionalnim zemljama, odnosno zemljama porijekla tih migranata, u cilju skraćivanja procesa utvrđivanja identiteta i povećanja mogućnosti za njihov uspješniji povratak.

Na današnjem skupu evropski komesar za migracije, Dimitris Avramopulos, izrazio je podršku što skorijoj realizaciji aktivnosti na potpisivanju sporazuma Crne Gore i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Ministri su ukazali na značaj zajedničkih operacija koje se odnose na zapljenu oružja i narkotika, a na panelu posvećenom bezbjednosti, policijskoj saradnji i borbi protiv terorizma posebno je apsotrofirano jačanje saradnje sa EUROPOL-om i zemljama članicama, kako bi
se adekvatno odgovorilo na izazove terorizma i radikalizacije. Dodatno, zajednički su iskazana očekivanja zemalja Zapadnog Balkana za daljom finansijskom podrškom od strane Evropske komisije kroz pretpristupne fondove.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.