Jovan Vučurović

"Za DF su stihovi Sekule Drljevića nasilno ugurani u himnu neprihvatljivi"

Najnoviji predlog Zakona o državnim simbolima predstavlja poslednje korake u realizovanju davnašnje želje DPS-a da izjednači partiju i državu, i da simbole koji su odavno prepoznati kao njihovi partijski, jer su doneseni bez dogovora i konsenzusa, silom nametne svim građanima, navodi se u saopštenu Jovana Vučurovića člana predsjedništva Nove srpske demokratije i poslanika Demokratskog fronta.

Prema njegovim riječima to što najavljuju da se nepoštovanje simbola kažnjava, je prirodna situacija "kada na čelu vlade imate nekog kome je bliži pendrek od razuma".

"I ovo nijesu nepoznate situacije, sve je ovo već viđeno u totalitarnim društvima. U Njemačkoj, na primjer, tridesetih godina je takođe bila propisana kazna za one koji ne pozdravljaju partijske simbole, od kojih je najvažniji bio firer, pa se čak i u tom vremenu na fotografijama može registrovati pojedinac koji ne pristaje na to, dok se u CG uvodi slična kazna za najmanje polovinu građana koji ne žele da pozdravljaju stihove zločinca Sekule Drljevića. Istoričari rekonstruišu i na fotografijama iz tadašnje Njemačke pronalaze imena tih heroja, dok u Crnoj Gori otpor partijskim simbolima pruža polovina građanstva i sigurni smo da će vrlo brzo mnogi potomci biti ponosni na svoje pretke koji nijesu pristajali na diktat jedne neodgovorne grupe vlastodržaca", kaže Vučurović.

Dodaje da DPS, "kao partija koja se naslanja na 12. Jul 1941. i kojoj je prihvatljiv nacista Sekula Drljević, teško da sebe može predstavljati antifašističkom, iako tu svoju politiku pokušavaju sad da zamaskiraju Brozovim spomenikom".

"Biće ipak, da je ta ideologija  jedan politički bućkuriš, ali koji za cilj ima poistovjećivanje partije i države. Nema sumnje da su u pripremi i filmovi koji će glorifikovati vođu, ili vođe ako imamo u vidu sukob na relaciji Đukanović-Marković, a kako je Hitler, naprimjer, imao Leni Rifenštal da snimi "Trijumf volje", sigurni smo da će se i ovdje naći režimski režiseri da ovjekovječe tridesetogodišnju vladavinu DPS-a", poručio je Vučurović.

Kaže da što se DF-a tiče, koji je na jasnim antifašističkim pozicijama, za njih su stihovi Sekule Drljevića, "koji su nasilno ugurani u himnu CG, apsolutno neprihvatljivi, i nema tih pendreka koji mogu promijeniti naš odnos prema tome".  

"I umjesto dogovora i konsenzusa o važnim pitanjima himne, zastave i drugih simbola, iz vlade Duška Markovića potenciraju logiku da se svaki problem može riješiti pendrekom i nasiljem. Na jednoj strani predsjednik DPS-a priča o pomirenju, toleranciji i suživotu, a njegov zamjenik tu njegovu priču razrađuje pendrecima. Nije nikakva tajna da makar polovina građana, slijedeći logiku svojih predaka, neće pristati da im se silom bilo šta nameće, i pametnije je za sve da se ovo pitanje riješi dogovorom, nego da Crna Gora nastavi putem krize i jednoumlja.  Inače, građani prepoznaju pripejd patriote iz vrha vlasti, jer čim vidite nekoga od tih da stavi ruku na srce dok svira himna, odmah znate da je nekome nešto opljačkano ili oteto, a da ta poza samo služi kao opravdanje za neko nečasno djelo koje je počinjeno", zaključuju Vučurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.