Evo zašto bi djeca trebala da jedu jabuke
Ilustracija

Evo zašto bi djeca trebala da jedu jabuke

Iako obična, skromna jabuka ne zauzima u prehrani mjesto koje zaslužuje. Redovnom konzumacijom jabuka blagotvorno utiče na zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima zaslužuje da je smatramo pravom kraljicom među voćem.

Otprilike, 100 grama jabuke sadrži 84,1 g vode, 14,9 g ugljenih hidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C, vitamini B grupe (vitamin B1, B2, B6, nikotinamid, pantotenska kiselina, folna kiselina), a od minerala kalij, kalcijum, fosfor,gvožđe, natrijum, magnezijum, cink te elementi u tragovima bakar i mangan.

Visokim sadržajem vode jabuka će utoliti žeđ i nadoknaditi vodu, a ugljenim hidratima glukozom, fruktozom i saharozom snabdijeva organizam energijom sprječavajući umor i gubitak koncentracije, zbog čega je posebno važna u prehrani djece.

Znatan udio kalijuma osigurava pojačano izlučivanje štetnih stvari mokraćom, što pridonosi potpunijem "čišćenju" organizma. Zbog sadržaja tanina pomaže regulaciji stolice. Odstajala, ribana jabuka koja je poprimila smeđu boju pomaže u prvim danima dijete nakon dijareje, jer stabilizuje crijevnu floru i nadoknađuje tečnost.

Sadržaj kalcijuma i fosfora osigurava povoljan uticaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprečavanju karijesa.

Vrlo važne stvari u jabuci su bioflavonoidi (hlorofil, karotenoidi i antocijanidin), koji, osim što voću daju boju i karakterističnu aromu, djeluju kao "hvatači" slobodnih radikala.

Jabuku je najbolje konzumirati svježu, ali je djeci možete i kuvati, peć, sušiti ili im ponuditi sok,prenosi Bebe i mame.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.