Notari će Agenciji za sprječavanje korupcije podnositi izvještaje o prihodima i imovini

Odluke sa 92. sjednice Vlade Crne Gore

Notari će Agenciji za sprječavanje korupcije podnositi izvještaje o prihodima i imovini

Vlada Crne Gore je na danas održanoj 92. sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Izmjenama se Zakon usaglašava sa Predlogom zakona o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa, koji na cjelovit način uređuje ovjeru i koji je obavezujući za sve pravne subjekte koji je vrše, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Pored toga, propisana je obaveza notara da Agenciji za sprječavanje korupcije podnose izvještaje o prihodima i imovini, dok je sastavljanje notarskog akta suprotno odredbama posebnog zakona kojim se uređuju pitanja, pravila i odnosi koji su predmet notarskog akta, odnosno pravnog posla zaključenog pred notarom kvalifikovano kao teža povreda notarske dužnosti.

Donijeta je i Odluka o utvrđivanju robe čiji je izvoz zabranjen, a namijenjena je za lišavanje života lica i robe čijom primjenom lice može da se izloži mučenju prilikom ograničavanja slobode, kontrole, nemira ili samozaštite i robe čiji uvoz i izvoz nijesu zabranjeni, a koja može da se koristi za usmrćivanje lica ubrizgavanjem smrtonosne injekcije (anestetička sredstva barbiturati sa kratkoročnim ili srednjoročnim djelovanjem).

"Ovaj dokument je donijet u cilju ispunjenja preuzetih obaveza, usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti, unaprijeđenja normativnih pretpostavki za uspostavljanje državne kontrole radi ostvarivanja i zaštite bezbjednosnih i vanjskopolitičkih interesa Crne Gore, međunarodnog kredibiliteta i integriteta", saopšteno je.

Usvojena je Informacija o projektu „Finalizacija Studije zaštite područja Ulcinjske solane". Prilkom predstavljanja informacije navedno je da će Studija će biti proslijeđena Opštini Ulcinj na dalje postupanje proglašenja područja parkom prirode.

Vlada je usvojila i Informaciju o predsjedavanju Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom (JJI) u periodu maj 2018 - maj 2019. godine

Na predlog Ministarstva ekonomije, Vlada se upoznala sa Informacijom o postupku po Javnom oglasu za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine bijelih boksita sa ležišta “Poljane”, Prijestonica Cetinje.

"Imajući u vidu da je na Javni oglas stigla samo jedna ponuda, kojoj su članovi Tenderske komisije dodijelili svega pet bodova (od mogućih 20) po osnovu kriterijuma „reference ponuđača“, Ministarstvo ekonomije je, u smislu člana 37 Zakona o koncesijama, donijelo Odluku o poništavanju Javnog oglasa iz razloga dostavljanja ponude od strane samo jednog ponuđača", navodi se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.