Knjiga Marija i Slavuj – putovanje po mjesečini namijenjena svima koji imaju srce djeteta i umiju da vole
Foto: PR Centar

Knjiga Marija i Slavuj – putovanje po mjesečini namijenjena svima koji imaju srce djeteta i umiju da vole

Knjiga „Marija i Slavuj – putovanje po mjesečini“, autorke Angele J. Kecojević, koja je pisana na crnogorskom i engleskom jeziku, namijenjena je djeci i svima koji imaju srce djeteta i umiju da vole, a donijeće draga sjećanja ljudima koji su poznavali Mariju Kotri.

To je poručeno na promociji te knjige na 4. Internacionalnom sajmu knjiga, koju je organizovala Fondacija Marija Kotri, koja je osnovana sa željom da sačuva uspomenu i sjećanje na Mariju Kotri, koja je tragično izgubila život u željezničkoj nesreći neposredno u blizini željezničke stanice u Nikšiću.

Predsjednik Upravnog odbora fondacije Marija Kotri, Đorđije Kotri, je kazao da je knjiga „Marija i Slavuj – putovanje po mjesečini“ napisana na engleskom i crnogorskom jeziku, a da će svi prihodi od knjige biti donirani fondaciji.

„Knjigu je napisala književnica knjiga za djecu, Angela J. Kecojević iz Oxforda u Engleskoj. Pošto je njen primarni posao rad u biblioteci, ona ističe da boravak među knjigama dodatno oplemenjuje dušu. Djeca su njeni partneri u poslu, a ova knjiga je potvrda toga“, naveo je Kotri.

Autorka knjige, Angela J. Kecojević je, u pismu u kojem se obratila čitaocima i posjetiocima sajma, navela da je napisala tu knjigu u nadi da će donijeti sreću i draga sjećanja svima koji su poznavali Mariju.

 „Marija i slavuj je inspirativna priča, za koju smo koristili elemente iz Marijinog kratkog, ali divnog života, koju smo kombinovali sa dirljivom pričom o slavuju, koji postaje njen prijatelj. Željeli smo da stvorimo magičnu priču, koja će reflektovati ljepotu i snove, ali i inspiraciju koju je Marija predstavljala“, poručila je Kecojević u pismu.

slika1004072709

Profesorica engleskog jezika i književnosti, koja je uradila prevod knjige sa engleskog na crnogorski jezik, Marija Krivokapić, kazala je da je knjiga namijenjena djeci, ali i svima onima koji „imaju srce djeteta i umiju da vole i saosjećaju“.

„Ništa ne može tako lako prenijeti znanje djeci, kao što to može umjetnost riječju, odnosno književnost. Ovo je priča koja je puna čari i posjeduje magični jezik, kroz koji će djeca naučiti o raznim ličnostima, predjelima Francuske i Engleske, kao i toponimima koje vezujemo za ove prostore“, navela je Krivokapić.

Ona je kazala da knjiga sadrži i rječnik rijetko korišćenih i nepoznatih riječi u našem društvu, na oba jezika.

„Knjiga će, takođe, omogućiti djeci da prihvate engleski jezik na lakši način nego što to mogu udžbenici. Pomoći će im da razumiju da to nije jezik gramatike i kompjutera, već jezik jedne nacije i naroda, ali i globalnog svijeta kojeg smo i mi dio“, ocijenila je Krivokapić.

Urednik književnog kluba Penta poetika, Goran Radojčić, smatra da knjiga predstavlja interesantnu priču o Nikšiću i njegovim predjelima, ali i priču o porodici i mladosti.

„Plemenitost i nevinost, koju ističe ovaj roman, mogu biti najviše produkt života u srećnoj porodici. Ovo je priča i o mladosti i neprihvatanja okretanja glave od problema, kao i potrebi da se pomogne drugima“, poručio je Radojčić.

On je naveo da se ljubav, koju dijete osjeti, nikada ne može mjeriti ni sa čim, zbog toga što je ta ljubav „neopterećena interesom i strahom“.

„To je najčistija ljubav, ljubav sama po sebi, ljubav koja pokreće na činjenje dobrih djela. Dijete nikada ne čini dobro da bi zauzvrat nešto dobilo, tome mi stariji učimo djecu. Sklonost da zavole i oproste je karakteristika odrastanja, a otuda je porodica prvi i najvažniji segment društva“, ocijenio je Radojčić.

Od glavne junakinje knjige Marije, kako je kazao, možemo naučiti dosta toga, jer donosi odluke da pomogne drugima, bez obzira na to kako će reagovati njeni vršnjaci i roditelji.

„Njen svijet je svijet djeteta. Ona ruši zabrane i djeluje slijedeći svoje stavove i želje, bez obzira na to šta o tome misle drugi. Kršenje zabrana je u prirodi djeteta, jer usvajanje ili nametanje kulturnih obrazaca odraslih kod djeteta izaziva bunt“, pojasnio je Radojčić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.