U Hrvatskoj spaljene četiri tone droge vrijedne 12 miliona eura
Foto: 24sata.hr

U Hrvatskoj spaljene četiri tone droge vrijedne 12 miliona eura

U proizvodnim pogonima kompanije "Našicecement" spaljeno je gotovo četiri tone raznih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima, a više od polovinu uništene droge čine marihuana i hašiš.

Upozoreno je na porast korištenja anonimnih virtualnih tržišta na internetu („darknet“), putem kojih, uglavnom mladi, sve više naručuju drogu, javlja Anadolija.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova (MUP RH) je saopštilo je da danas spaljivanjem u pogonima Našicecementa uništeno gotovo četiri tone droge, i to 121 kilograma heroina, 6,91 kilograma kokaina, više od 3.771 kilograma marihuane i hašiša, 3,3 kilograma MDMA i derivata, više od 13 kilograma amfetamina, 344 komada LSD markica te drugih ilegalnih opojnih droga i sredstava.

Vrijednost navedene droge veća je od 12 miliona eura.

U svom govoru uoči spaljivanja droge direktor Kancelarije za suzbijanje zloupotrebe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković je istakao da je i u zadnjih devet godina u ovom postrojenju postupkom spaljivanja uništeno oko 14 tona različitih vrsta droge i prekursora.

U nastavku govora dodao je kako je neophodno intenzivirati razne oblike preventivnih aktivnosti, posebno onih koje bi se sprovodile u saradnji s obrazovnim sistemom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.