Za neustajanje prilikom izvođenja himne kazna od 300 do 2.000 eura
Aleksandar Bogdanović

Zastava stalno da se vije na zgradama u kojima su smješteni lokalni organi i ustanove

Za neustajanje prilikom izvođenja himne kazna od 300 do 2.000 eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, kojim se uvodi obaveza lokalnih samouprava i javnih ustanova da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i ustanove, kao i obaveza ustajanja prisutnih lica prilikom izvođenja himne Crne Gore.

Predlog je u dijelu kaznenih odredbi, usaglašen sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona kojima se propisuju novčane kazne za prekršaje.

Za prekršaje zakonskih odredbi propisane su novčane kazne od 1.000 do 20.000 eura za pravno lice, od 300 eura do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice, dok je za preduzetnika propisana kazna od 300 do 6.000 eura.

Pored ostalog, novčanom kaznom u iznosu od 300 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne ustane prilikom izvođenja himne

„Uvodi se obaveza javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno opština da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i te ustanove. Takođe u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona uvodi se obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne Crne Gore kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ovaj član zakona. Kazna fizičkim licima za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2.000 eura“- saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog zakona o državnim nagradama.

Novim zakonom zadržano je pet dosadašnjih nagrada s tim što je koncept istih promijenjen, rekao je ministar Bogdanović.

„Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda ubuduće će se dodjeljivati za ukupan stvaralački opus a ne za jedno djelo kako je to do sada bilo propisano... Trinaestojulska nagrada i dalje će se dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo, ali su ovim zakonom preciznije definisane različite oblasti za koje se može dodijeliti da bi se izbjegla dosadašnja praksa po kojoj je i ova nagrada pretvorena u nagradu za kulturu i umjetnost, već se sadašnjim rješenjem ona dodjeljuje i drugim oblastima društvenog djelovanja.“ – naglasio je ministar kulture istakavši da koncept nagrada Miroslavljevo jevanđelje i Oktoih nije mijenjan.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.