Haradinaj: Njemački vojnici posle 20 godina odlaze sa Kosova,uspješno izvršili zadatak
Foto:Anadolija

Vojni kamp prelazi u ekonomski

Haradinaj: Njemački vojnici posle 20 godina odlaze sa Kosova,uspješno izvršili zadatak

Premijer Kosova Ramush Haradinaj primio je danas visoku delegaciju Vlade Njemačke koja na Kosovu boravi povodom zatvaranja vojnog njemačkog kampa KFOR-a u Prizrenu i njegovog pretvaranja u Inovativni trening kamp.

 Premijer Haradinaj je nakon sastanka sa njemačkom delegacijom na čelu sa državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj dr. Maria Flašbart i državnim sekretarom u Federalnom ministarstvu odbrane Tomasom Zilberhornom, izjavio da su njemački vojnici uspešno izvršili svoj zadatak u Prizrenu odakle odlaze, ali se nastavlja ekonomska saradnja, izvještava Anadolija.

“Ono što obiljeležava današnji dan je činjenica da vojno prisustvo i njemački vojni kamp u Prizrenu od danas prelazi u ekonomski, od danas vojni kamp Bundesvera u Prizenu postaje inovativni kamp za biznis treninge i mi smo optimisti da će to biti jako važan razvoj ekonomske saradnje Kosova i Nemačke”, kazao je Haradinaj.

Sekretar Zilberhornom je izjavio da je privilegija da se javno na Kosovu, u regionu i u Njemačkoj kaže da su njemačke vojne aktivnosti na Kosovu bile uspješne, kroz doprinos stabilnosti.

“U poslednjih 20 godina 27 vojnika njemačke vojske dalo je svoje živote na Kosovu. Kao i mnoge kosovske porodice, oni su se žrtvovali i njihova žrtva nije bila uzaludna i mi gradimo duh kako bismo stvorili stabilnost i mir za buduće generacije”, kazao je on, piše AA.

2018100423269670237797297Web

Foto:Anadolija

Istovremeno sekretarka Flašbart je ocijenila da je danas istorisjki dan jer jedan vojni kamp prelazi na civilnu upotrebu.

“Ovo predstavlja njemačku mrežu spoljne politike, gdje s jedne strane stvaramo sigurno stanje, stanje stabilnosti, a s druge pomažemo u razvoju i na kraju može da  ostvarimo saradnju", rekla je ona. Takođe je izrazila zadovoljstvo što Vlada Kosova preuzima da zajedno sa njemačkom vladom upravlja Inovativnim parkom za biznis treninge.

Njemačka delegacija će zajedno sa premijerom Haradinajem danas poslijepodne u Prizenu učestvovati na ceremoniji povodom odlaska njemačkih vojnika iz tog regiona, gdje su bili od 1999. godine.

Trenutno je Prizrenu prisutno 300 njemačkih vojnika i samo 70 od njih će otati na Kosovu i to u Glavnom štabu KFOR-a u Prištini, navodi agencija. Vojni kamp njemačkih trupa KFOR-a, koji je 19 godina služio u Prizrenu, biće predat lokalnim vlastima I na tom prostoru će biti izgrađen njemačko-kosovski inovativni i trening park i biće podržan državnim fondovima Kosova i Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.