Zbog ispoljavanja jezika mržnje novčano kažnjeni Milorad Dodik i Bego Gutić

BIH

Zbog ispoljavanja jezika mržnje novčano kažnjeni Milorad Dodik i Bego Gutić

Centralna izborna komisija BiH donijela je na današnjoj sjednici odluke kojim su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata zbog kršenja odredbi izborne kampanje,prenosi Andolija.

Utvrđeno je da je politička stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovorna što je Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predizbornom skupu u Bileći koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Zbog toga je SNSD-u, a na osnovu Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 KM. Istovremeno, Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH odgovoran je što je na predizbornom skupu u Bileći koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

 U  skladu sa Izbornim zakonom BiH izrečena  mu je novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Utvrđeno je da je Stranka demokratske akcije (SDA), odgovorna što je Bego Gutić, kandidat političke stranke za Skupštinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, mjesna zajednica Treštenica, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je vodila predizbornu kampanju koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu spola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih spolova.

Zbog toga je SDA-u na osnovu Izbornog zakona BiH izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Istovremeno Bego Gutić, kandidat političke stranke, Stranke demokratske akcije za skupštinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH odgovoran je što je na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, mjesna zajednica Treštenica, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je vodio predizbornu kampanju koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu spola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih spolova.

Zbog toga mu je u skladu sa Izbornim zakonom BiH izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Protiv odluka se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.