Pet prehrambenih navika zbog kojih ćete imati zdrave i jake zube

Kvalitet zuba

Pet prehrambenih navika zbog kojih ćete imati zdrave i jake zube

Naši zubi igraju ključnu ulogu u procesuiranju hrane i važno je čuvati ih.

 Ono što jedemo i pijemo uvelike utiče  na njihov kvalitet i to na tri načina:

  • teksturom - ljepljiva hrana teško se uklanja sa zuba i time uzrokuje njihovo propadanje
  • sadržajem - šećeri i kisela hrana ubrzaće propadanje zubi, uništiti gleđ i uzrokovati karijes
  • zdravstveno stanje - određena hrana može izazvati refluks koji će oslabiti zube

Postoji nekoliko prehrambenih savjeta koje možete uključiti u svoj život kako biste sačuvali ili poboljšali oralno zdravlje.

1. Ograničite slatko ili ga izbacite iz prehrane

Šećeri su odavna detektirani kao uzroci karijesa i kada govorimo o njima ne mislimo samo na slatkiše, nego i na gazirana, zašećerena pića i procesuiranu i konzerviranu hranu. 

2. Ograničite unos ljepljive i kisele hrane

Sušeno voće, med, melasa, grožđice i ostala hrana ovog tipa lijepi se za zube i teško uklanja te stvara plak i uzrokuje karijes. Kisela hrana utiče na gleđ.

3. Izbalansirajte prehranu 

Zdrava hrana važna je za cijeli organizam pa tako i za zube. Ako jedete raznoliko, svježe i neprocesuiano, vaš će tijelo pa tako i zubi dobiti sve potrebne vitamine i minerale. 

4. Ne zaboravite na kalcijum

Zdrav nivo kalcijuma koju će tijelo dobiti kroz jaja, zeleno povrće i mliječne proizvode, nužna je za jake zube i kosti. U suprotnom, manjak kalcija može dovesti do osteoporoze  u kasnijim godinama života, a ona osim kostiju uzrokuje i propadanje zubi. 

5. Ograničite unos pića (osim vode)

Sva hrana i piće koji imaju jaku boju poput crnog vina, kafe, crnog čaja, balzamičnog octa, bobičastog voća mogu potamnjeti zube. Stoga nakon što konzumirate nešto od gore navedenog, isperite usta vodom

 
Izvor : Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.