Prijatelji životinja: U Crnoj Gori životinje svakodnevno zlostavljaju, truju i ubijaju
ilustracija

Svjetski dan zaštite životinja

Prijatelji životinja: U Crnoj Gori životinje svakodnevno zlostavljaju, truju i ubijaju

4. oktobar se u svijetu obilježava kao Dan zaštite životinja. U Udruženju Prijatelji životinja Podgorica smatraju da se Crna Gora ne može pohvaliti kao država u kojoj se zaštiti životinja poklanja pažnja.

Prijatelji životinja podsjećaju da smo svakodnevno svjedoci da se u našoj zemlji životinje zlostavljaju, truju i ubijaju, a državni organi na to ne reaguju.

"Iako je Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja donesen još sada već daleke 2008. godine, on se u našoj državi ne primjenjuje ni do dana današnjeg.  Najveći problem predstavlja činjenica da kod nas ne postoje čak ni službe koje bi taj Zakon sprovodile u djelo, a da ne govorimo o tome da u lokalnim samoupravama ne postoje službe kojima se možemo obratiti kada naiđemo na slučaj koji je u njihovoj nadležnosti, a tiče se zaštite životinja, već nas redovno prebacuju sa jedne službe na drugu i sve tako u krug. Zbog svega navedenog možemo da zaključimo da se u Crnoj Gori zaštitom životinja bave samo neke nevladine organizacije i pojedinci, bez podrške nadležnih institucija u tome", poručuju iz tog udruženja.

Ta organizacija je u prethodnih nekoliko godina podnijela prijave protiv velikog broja poznatih i nepoznatih osoba, koje su mučile, ubijale ili trovale životinje, često i na najsvirepije moguće načine, ali su,ističu, počinioci skoro uvijek prolazili nekažnjeno.

"Zašto je to tako, tražili smo odgovor od nadležnih institucija, ali ga nikada nismo dobili. Često smo i u skloništima za napuštene životinje nailazili na slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja ili na neadekvatne uslove u kojima oni borave, podnosili prijave nadležnim službama, između ostalih i Ministarstvu poljoprivrede i njihovim inspekcijskim službamai  Osnovnom državnom tužilaštvu, ali u tim skloništima situacija nije promijenjena ni do dana današnjeg. U svakoj normalnoj državi odgovarao bi onaj ko je doveo do takvog stanja, ali i onaj koji nije sankcionisao osobe odgovorne za takvo stanje, a samo kod nas takve stvari prolaze nekažnjeno i ponavljaju se iz dana u dan", navode Prijatelji životinja.

Ta organizacija će Dan zaštite životinja obilježiti radno, kao i svaki drugi dan, boreći se da se ovakvo stanje bezakonja za životinje konačno promijeni i da konačno počne da se sprovodi Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja.

"Samo upornim radom, apelima i svakodnevnim pritiscima na nadležne institucije možda ćemo uspjeti da nešto promijenimo. A dok se to ne desi, životinje će i dalje biti mučene, ubijane i trovane, kako one vlasničke, tako i lutalice, kojih je iz dana u dan sve više", konstatuju sa željenjem.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.