Demokrate i URA neće na konsultacije kod Brajovića, predlažu osnivanje radnog tijela

Demokrate i URA neće na konsultacije kod Brajovića, predlažu osnivanje radnog tijela

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore, Boris Bogdanović i potpredsjednik Građanskog pokreta URA dostavili su danas predsjedniku Skupštine, Ivanu Brajoviću, Predlog odluke o formiranju privremenog Parlamentarnog radnog tijela.U predlogu ove odluke, kako je saopšteno, sadržana su rješenja identična onima u Planu Demokrata i GP URA.

Usvajanjem ovog predloga stekli bi se uslovi za učestvovanje Demokrata i GP URA u Radnoj grupi za pripremu sveobuhvatne izborne i druge reforme, naglašavaju iz tih partija.

Odgovarajući na Brajovićev poziv na konsultacije Bogdanović i Konatar su Brajovića podsjetili da su mu kao predsjedniku Skupštine Crne Gore, dana 28. juna 2018. godine, dostavili Plan sveobuhvatnih i drugih reformi Demokrata i Građanskog pokreta URA i da je on Plan proslijedio svim poslanicima Skupštine Crne Gore, tako da su svi oni koji su pozvani na njegove konsultacije informisani o predlozima iz Plana.

Bogdanović i Konatar su odgovarajući Brajoviću optužili ga da je zajedno sa liderom DPS-a učinio sve da Plan obesmisli i sveobuhvatnu izbornu reformu svede na puku kozmetičku nadogradnju izbornog zakondavstva. Na ovaj način, smatraju Bogdanović i Konatar, Brajović je poslao poruku ukupnoj javnosti Crne Gore da djeluje suprotno kursu evropskih integracija Crne Gore i svjesno usporava put ka EU.

"Takođe, poznato Vam je da se Demokrate i GP URA nalaze u bojkotu Skupštine Crne Gore, te da bojkot nećemo prekidati sve do ispunjenja naših uslova, precizno navedenih u Planu Demokrata i Građanskog pokreta URA", dodaje se u odgovoru Brajoviću.

Oni su Brajoviću objasnili da se ne mogu odazvati njegovom pozivu na konsultacije zato što bi to značilo prekid bojkota. Visoki funkcioneri Demokrata i GP URA podvukli su da "mogu učestvovati samo u ad hoc (privremenom) radnom tijelu, jer sjednice privremenih radnih tijela nijesu dio redovnog rada Parlamenta".

Podsjetili su predsjednika Parlamenta šta su uslovi da do toga dođe.

"Potrebno je da prihvatite prethodno navedeni Plan i u Odluci o osnivanju ad hoc parlamentarnog radnog tijela taksativno navedete predmet rada radnog tijela, onako kako je to i definisano Planom Demokrata i GP URA. Kako bismo Vam olakšali rad i ubrzali proces koji odugovlačite više mjeseci, dostavljamo Vam i Predlog odluke o formiranju privremenog Parlamentarnog radnog tijela, u kojem su sadržana rješenja identična onima u Planu Demokrata i Građanskog pokreta URA", precizirali su Bogdanović i Konatar.

Oni, u dostavljenom Predlogu su od Brajovića zahtijevali da zadaci ove radne grupe budu: priprema sveobuhvatne izborne reforme koja će podrazumijevati: implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a misija u izvještajima za 2016. i 2018. godinu, pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biračkom spisku, pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja; pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, detaljnu analizu primjene i drugog pravnog okvira od značaja za izborni proces sa definisanjem predloga rješenja, ako je to neophodno i jačanje sveobuhvatnih kapaciteta i profesionalizma organa koji su uključeni u izborni proces, posebno DIK-a i ASK-a i povećanje transparentnosti u radu svih tih organa.

Uslov za učešće Demokrata i GP URA u Radnoj grupi jeste, kako se navodi, priprema izmjene drugog zakonodavstva koja će uključivati: definisanje zakona, plana i termina održavanja svih lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu, definisanje datuma (mjesec, godina) održavanja lokalnih izbora, potvrđivanje datuma održavanja parlamentarnih izbora, pripremu Predloga Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, razmatranje i potvrđivanje Nacrta zakona o medijima, uz analizu seta medijskih zakona, sa eventualnim izmjenama i dopunama; razmatranje i potvrđivanje Nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore, gdje će se definisati način izbora i izbor novog Savjeta RTCG u Skupštini Crne Gore, sa eventualnim izmjenama i dopunama, osnivanje nezavisnog tijela/odbora nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata, i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima, kao i definisanje održivih i optimalnih rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Dakle, iz akata koje su Bogdanović i Konatar uputili predsjedniku Skupštine Crne Gore, Brajoviću, očigledno je da Demokrate i GP URA ne namjeravaju da odustanu od sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva koja ostaje uslov učešća ova dva politička subjekta u Radnoj grupi. Demokrate i GP URA odbijaju izmjene i dogradnje koje predlaže DPS - zaključuje se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.