UCG  kontinuirano radi na poboljšanju pristupačnosti uslova studiranja za OSI
Foto: Univerzitet Crne Gore

Održana završna radionica

UCG kontinuirano radi na poboljšanju pristupačnosti uslova studiranja za OSI

Slobodan i odgovarajući pristup obrazovanju je osnovno ljudsko pravo i obaveza koja mora biti omogućena na svim nivoima obrazovanja,poručila je prorektorica Univerziteta Crne Gore Nataša Kostić na danas održanoj završnoj radionici u okviru Erasmus + projekta Prelaz studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori (Trans2Work).

“Univerzitet Crne Gore kontinuirano radi na poboljšanju pristupačnosti uslova studiranja za osobe sa invaliditetom. Učestvujemo u nizu projekata  za izgradnju kapaciteta u okviru Erasmus+ programa, bilo u svojstvu partnera na projektu ili projektnog koordinatora, u okviru aktivnosti usmjerenih ka internacionalizaciji Univerziteta”, kazala je prorektorica Kostić. 

Ona je predstavila trogodišnji projekat u kojem su, između ostalog, studenti sa invaliditetom po prvi put učestvovali u programu mobilnosti kroz praksu u nekoj od partnerskih zemalja.

„Pet naših studenta je bilo na dvomjesečnoj praksi u Sarajevu i Novom Sadu“, navela je Kostić.

Konzorcijum ovog projekta  čini 18 institucija iz partnerskih zemalja (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina) i 5 institucija iz programskih zemalja (Grčka, Slovenija, Njemačka i Poljska). U Crnoj Gori su na projektu, pored Univerziteta Crne Gore, bili uključeni Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Zavod za zapošljavanje Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica. 

Kostić je posebno istakla saradnju sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore sa kojim je UCG potpisao Memorandum o saradnji 2015. godine. Saradnja teži stvaranju jednakih uslova za prelazak studenata sa invaliditetom  na otvoreno tržište rada. Tome će doprinijeti i web portal - dizajniran u okviru projekta tako da pomogne osobama sa invaliditetom pri traženju odgovarajućeg posla.

naslovna

Foto: Univerzitet Crne Gore

„S jedne strane se prijavljuju svršeni studenti sa invaliditetom, a sa druge strane poslodavci koji će ponuditi pozicije koje su otvorene i dostupne za osobu ili studenta sa invaliditetom“, objasnila je prorektorica Kostić.

Prorektorica  je podsjetila da je u okviru projekta nabavljena oprema za osobe sa oštećenjem vida i sluha i ustupljena svim korisnicima Centralne univerzitetske biblioteke - CUB. Biblioteka je izradila i strateški dokument koji se odnosi na politiku pristupa bibliotekama lica sa invaliditetom, kao jedan od partnera u Erasmus+ projektu Servisi podrške bibliotečkoj mreži: modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga – LNSS.

Koordinatorka projektnog tima,Tatijana Dlabač, detaljno je predstavila rezultate projekta koji se realizuje od 14. oktobra 2015. do 14. oktobra 2018. Ona je izrazila posebnu zahvalnost svim predstavnicima Univerziteta Crne Gore i partnerima koji su prepoznali važnost projekta i pružili podršku u realizaciji projekta.

„Zajedničkim radom Univerziteta, Zavoda i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore na ovom projektu pokazali smo  ozbiljnost u pristupanju Evropskoj uniji“, kazao je pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore David Perčobić, kao predstavnik partnerske institucije na projektu.

On je kazao da se kroz ovaj i slične projekte teži pripremi studenata sa invaliditetom za lakše uključivanje u tržište rada, a samim tim se teži i poboljšanju poštovanja i uživanja njihovih ljudskih prava. 

Programska menadžerka Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Anđela Radovanović je rekla da su postignuti značajni rezultati, ali da je i dalje potrebno raditi na poboljšanju uslova za ravnopravno učešće studenata sa invaliditetom u nastavi.

„Danas na Univerzitetu Crne Gore studira 61 student sa invaliditetom od ukuno 94 koliko ih je na visokoškolskim institucijama“, navela je podatak Radovanović i zahvalila se posebno regionalnim partnerima koji su omogućili praksu studentima.

O iskustvima studenata u radnoj praksi koja se realizovala u okviru ovog projekta govorili su članica projektong tima UCG Maja Škurić, sa Pomorskog fakulteta Kotor i predstavnici poslodavaca iz Novog Sada „Centar Živeti Uspravno“ i Sarajeva „Profil Management Consulting“.

Na radionici je iskazana nada da će ovaj projekat biti podsticaj za nove aktivnosti u cilju unapređenja uslova studiranja i zapošljavanja studenata sa invaliditetom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.