Pola miliona i 500 nagrada učenicima i nastavnicima iz Fonda za talente: Nagrade od 500 do 2000 eura
Foto:Ministarstvo prosvjete

Šehović saopštio

Pola miliona i 500 nagrada učenicima i nastavnicima iz Fonda za talente: Nagrade od 500 do 2000 eura

Osnivanjem Fonda za kvalitet i talente promovišu se prave vrijednosti i društvo usmjerava na svoj najbolji dio: najbolje nastavnike, učenike i škole, poručeno je danas na radom sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa medijima.

Sastanak je održan sa ciljem razgovora o Konkursu za dodjelu sredstava iz pomenutog Fonda, koji je raspisan prije nekoliko dana. U radu je učestvovao i dio komisije koja će vrednovati pristigle prijave: Slobodan Savović kao predstavnik Sindikata prosvjete, Zoja Bojanić-Lalović iz Unije direktora, kao i predstavnici Ministarstva prosvjete. Predsjednik Komisije za vrednovanje prijava pristiglih po Konkursu je potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) prof. dr Ljubiša Stanković, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 Šehović je rekao da se po prvi put ovolika sredstva izdvajaju za talente i najbolje nastavnike, kao i da je cilj Fonda bio transparentna, redovna i sistemska, umjesto ad hoc dodjele sredstava.

Po ovom konkursu će, kako je najavljeno, iz Fonda biti dodijeljeno oko pola miliona eura. Nagrade će se, u zavisnosti od kategorije za koju se dodjeljuju, kretati od 500 do 2000 eura, a prosjek nagrada će biti 1000 eura. Ministar je objasnio da će se dodijeliti oko 500 nagrada učenicima i nastavnicima, dok će sredstva školama biti dodijeljena po nešto drugačijoj proceduri: 

“Konkursnu dokumentaciju učenici i nastavnici predaju do 20. oktobra, a odluka će biti donijeta do kraja novembra. No, nezavisno od konkursa, jedan dio učenika će po automatizmu dobiti nagradu iz sredstava Fonda, i to oni koji su prošle godine osvojili nagradu na državnom takmičenju u znanju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore, ili međunarodnom takmičenju u znanju u koordinaciji Ispitnog centra Crne Gore.”, rekao je Šehović.

Ministar prosvjete je posebno istakao da su članovi Komisije koja će vršiti pregled dokumentacije takvi da garantuju potpunu transparetnost i profesionalnost, jer Komisijom predsjedava Ljubiša Stanković kao predstavnik CANU, ali i da su članovi nevladine organizacije, strukovna udruženja, muzičke škole, Unija direktora, Ispitni centar, Centar za stručno obrazovanje, Zavod za školstvo, Ministarstvo prosvjete, Unija srednjoškolaca.

Slobodan Savović je, kao predstavnik Sindikata i član Komisije za dodjelu sredstava iz Fonda, rekao da se na ovaj način svega uvode jasni parametri u vezi sa dodjelama nagrada i na taj način se izbjegavaju paušalne ocjene o talentu i uspjehu djece ili postignućima i pregalaštvu nastavnika.

„Mi bismo voljeli da u godinama pred nama bude dodijeljeno i 1000 nagrada nastavnicima, jer mi smo tu da štitimo položaj prosvjetnih radnika i ovo je jedan od načina“, rekao je on.

Zoja Bojanić – Lalović istakla je da Fond pokazuje da se sistemski bavimo talentima i njihovim postignućima: „Ovime se mladima ukazuje na prave uzore i poručuje da ih podržavamo, da ih prepoznajemo i da se njima bavimo“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.