Rudović: Opozicioni kalkulanti
Neđeljko Rudović

Zauzeti intrigama i saplitanju konkurencije

Rudović: Opozicioni kalkulanti

Otkako se u Crnoj Gori sprovode izbori niti jedan ciklus nije prošao bez zamjerki različitog tipa i karaktera. Od pritiska na birače, kupovine glasova, različitih afera, korišćenja državnih resursa u predizborne svrhe…Toliko puta se crnogorska opozicija žalila na izborni proces da bi čovjek pomislio da je to tačka oko koje bi se mogli okupiti svi crnogorski opozicionari. Ali, svjedoci smo da nije tako.

A nije tako, smatra poslanik u crnogorskom Parlamentu i bivši član URE Neđeljko Rudović, jer aktuelnim opozicionim čelnicima manjka odgovornosti. 

“Prepucavanja između opozicionih grupacija u vezi modela radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva su znak odsustva elementarne odgovornosti aktuelnih opozicionih čelnika. Ako postoji išta zajedničko opoziciji u Crnoj Gori, to je onda cilj da se izdejstvuju makar približno fer uslovi za slobodne izbore. A to nije realno ako ne postoji saglasnost opozicije oko zajedničkih zahtjeva. Niti ima zajednickih zahtjeva prema vladajućim partijama, niti ih može biti kada nema ni komunikacije između opozicionih partija. Od izbora je prošlo dvije godine, a čelnici opozicionih stranaka nijesu ni pokušali da naprave dogovor oko tih zahtjeva.” konstatuje Rudović za Kodex.

Iako dogovora o radnoj grupi koja bi se bavila izmjenama izbornog zakonodavstva još nema, a samim tim ni rada na promjeni uslova koji bi doveli do fer izbornog rezultata, crnogorske opozicione partije vode rat međusobnim optužbama tvrdeći za ove druge da rade za DPS. I nekom ko se slabo razumije u crnogorsku političku scenu, a u Crnoj Gori malo je takvih,   jasno je da opozicija mora imati zajednički stav pred vlašču kada su u pitanju njihovi zahtjevi za promjenu uzbornog zakonodavstva. Štaviše, opozicija ima deklarativnu podršku Evropske Unije što bi mogla da bude karta koja bi mogla da odluči rezultat cjelokupnog procesa.

“U situaciji kada se može računati na podršku EU vrlo je vjerovatno da bi opozicioni zahtjevi morali biti prihvaćeni u velikom obimu. Ima li onda išta prirodnije nego sjesti zajedno i makar nešto postići? Nažalost, sve je ovo posljedica činjenice da su rukovodstva opozicionih stranaka više okrenuta kalkulanstvu, smišljanju i širenju intriga i saplitanju konkurenata, nego cilju zbog kojeg su dobili podršku na izborima. A to znači da potcjenjuju sve one koji su im dali mandat da ih zastupaju.”jasan je poslanik u crnogorskom Parlamentu i bivši član URE Neđeljko Rudović.

I za prethodne izbore crnogorska opozicija imala je Vladu izbornog povjerenja i rezultat sa kojim nije bila zadovoljna. Daleko od toga da je nakon izbora bila zadovoljna predizbornim ambijentom i regularnošću izbora. Ipak, to ih nije homogenizovalo da u priču o izmjeni izbornog zakonodavstva uđu sa minimumom zajedništva.  Čak su razlike u opoziciji kada je u pitanju cjelokupan proces izmjene izbornog zakonodavstva, koji treba da počne formiranjem radne grupe, daleko veće nego između opozicionih partija i partija na vlasti. Partija koje iz udobne pozicije upravljanja državom posmatraju opozicione čelnike koji ne biraju riječi u međusobnim optužbama. Rezultat, a to je ono što bi trebalo da dođe na kraju, izgleda da za sada nije bitan.    

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.