Plan unapređenja javnih usluga po principu sve usluge na jednom mjestu
Foto: Ministarstvo javne uprave

"One-stop-shop" u Crnoj Gori

Plan unapređenja javnih usluga po principu sve usluge na jednom mjestu

Na ovogodišnjem 25. Festivalu informatičkih dostignuća – INOFEST 2018, u organizaciji Ministarstva javne uprave održan je panel “One-stop-shop u Crnoj Gori - potreba i mogućnost“.

Panelisti Milica Janković, generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost, Danijela Nedeljković-Vukčević, generalna direktorica Direktorata za državnu upravu i Admir Šahmanović, generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju i programe pomoći, Ministarstva javne uprave govorili su o prvom jedinstvenom centru za pružanje usluga javne uprave, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Generalni direktor Šahmanović je istakao da je Ministarstvo javne uprave potpisalo Memorandum o saradnji sa Državnom agencijom za javne usluge i socijalne inovacije (ASAN) sa ciljem uspostavljanja OSS za pružanje javnih i privatnih usluga u Crnoj Gori, na čijoj implementaciji se intenzivno radi. ASAN centar  od 2012. godine  uspješno primjenjuje model OSS pružanja javnih usluga i okuplja predstavnike različitih državnih agencija i privatnih kompanija. 

„Model OSS je priznat od strane Ujedinjenih nacija kroz prestižnu nagradu, kao jedan od naprednih i najboljih praksi u pružanju javnih usluga. Usluge se pružaju kroz 13 centara, a svaki od njih opslužuje više od 3.000 korisnika dnevno. Koncept ASAN-a zasniva se na vladavini prava, transparentnosti, efikasnosti i promoviše unapređenje usluga i profesionalni razvoj službenika“,  rekao je, između ostalog, Šahmanović. 

Gerneralna direktorica Nedeljković-Vukčević kazala je da sistem one stop shop-a, prema Zakonu o upravnom postupku, sprovođenje upravnih aktivnosti na jednom mjestu. Ovakav kocept je počeo da se primjenjuje  od jula 2016. godine. ZUP ga definiše kao one stop shop, a nazivamo ga sprovođenje upravnih  aktivnosti na jednom mjestu. 

„U normativnom smislu podrazumijeva se da za ostvarivanje prava građana treba sprovesti više upravnih aktivnosti za koje je nadležno više organa na državnom ili lokalnom nivou i dužni su da uspostave jedno mjesto na koje se građanin obraća, podnosi zahtjev ili neki drugi podnesak i dobija prave informacije. Ideja one stop shop-a je da građanin ima kontakt sa jednim organom, ali da je za otvarivanje tog prava potrebna koordinacija više organa koji treba da sarađuju, po službenoj dužnosti. ZUP je uspostavio pravni okvir na ovaj način“, rekla je  Nedeljković-Vukčević.

Generalna direktorica Milica Janković je istakla da je cilj one stop shop-a uspostaviti jedno mjesto, na kojem će građani moći da obave cijeli posao zbog kojeg su došli uz skraćenje procedura. Uspostavljanjem one stop shop-a ostvaruje se transparentnost državnih organa, dostupnost usluga i smanjenje nesigurnosti pri ostvarivanju usluga, kazala je Janković. 

„Jedna od najznačajnijih aktivnosti Ministarstva javne uprave na planu unapređenja javnih usluga po principu sve usluge na jednom mjestu je uspostavljanje prvog jedinstvenog prostora za pružanje usluga javne uprave u Crnoj Gori „One stop shop"-a. One stop shop bi omogućio građanima Crne Gore da na jednom mjestu mogu realizovati sve usluge i dobiti tražena dokumenta koja pružaju ili izdaju organi javne uprave (državne uprave i lokalne samouprave). Postojanjem jednog ovakvog centra za pružanje usluga, a kasnijim otvaranjem i sličnih regionalnih centara, realizuju se ciljevi Ministarstva javne uprave na planu unapređenja javnih usluga po principu sve usluge na jednom mjestu“, kazala je Janković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.