Knežević i Vuković: Svako od nacionalnih pitanja mora se ponovo rješavati
Vuković i Knežević

Knežević i Vuković: Svako od nacionalnih pitanja mora se ponovo rješavati

Predsjednik DNP – a i član Predsjedništva DF – a Milan Knežević razgovarao je danas o aktuelnoj društveno političkoj situaciji sa predsjednikom Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Vladislavom Vukovićem.

Kako se navodi u saopštenju DNP-a, dvojica predsjednika su se saglasili da bilo kakvo glorifikovanje crnogorske samostalnosti od strane dukljanskog establišmenta koji je sebe proglasio vještačkom većinom u Crnoj Gori, a  koje je zasnovano na vrijeđanju nacionalnog dostojanstva drugih naroda i narodnosti, urušava vjekovne temelje na kojima je formirana naša država.

Posebno je apostrofirana činjenica da su Srbi u Crnoj Gori diskriminisana kategorija građana koja se od strane režima tretira kao remetilački faktor koji ima za cilj da navodno ukine državu Crnu Goru.

S druge strane Knežević i Vuković su konstatovali da su Muslimani u Crnoj Gori, od kojih značaj broj njih sebe percipira kao Bošnjake svoj status pokušavaju učvrstiti kroz podršku vladajućoj partiji.

"Izgleda da je njihov jedini cilj osvajanje funkcija u instucijama države bez osvrta na rešavanje životnog pitanja ovog dijela stanovništva koje uglavnom živi na sjeveru Crne Gore.

Takođe je primijećeno ponovno otvaranje tzv.albanskog pitanja od strane njihove političke elite koja participira u vlasti i to više ne samo kroz tobožnje kulturne, ekonomske, etničke, već sada i teritorijalne zahtjeve.

Što se tiče hrvatske nacionalne zajednice i njenog   privilegovanog položaja koji nije srazmjeran sa spremnošću njenih lidera da u Boki prizna puni suverenitet Crnoj Gori kao što je to slučaj sa Bokeljskom mornaricom", navodi se u saopštenju. 

Zato su se Knežević i Vuković složili da se svako od nacionalnih pitanja mora ponovo rješavati i riješiti jer će bez toga floskule o Crnoj Gori kao građanskoj državi predstavljati "dukljansku obmanu i mit koja nema nikakvo uporište u stvarnosti". 

Što se tiče inicijative o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici, predsjednik DNP i predsjednik JKPCG su saglasni da se radi o reklamerskoj potrebi režima "kako bi se skrenula pažnja sa gorućih ekonomsko socijalnih problema u kojima se nalazi naše društvo".

"Zato Knežević i Vuković ocjenjuju nepotrebnim podizanje spomenika Josipu Brozu u Podgorici, kao i podizanje spomenika svim drugim ličnostima iz naše bliske prošlosti, dok se sa jedne objektivne vremenske distance kao društvo s punim konsenzusom ne odredimo prema ovim kompleksnim temama. Posebno je važno, ako i  režim istinski želi da poštuje tekovine NOB -a, da održava postojeće spomenike i iskazuje poštovanje prema njima, a ne   da na dnevnom nivo saznajemo o njihovoj devastaciji i rušenjima", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.