Gaza oplakuje 12-godišnjaka, ubijenog tokom demonstracija: Želio je da bude hirurg
Foto: AA

Gaza oplakuje 12-godišnjaka, ubijenog tokom demonstracija: Želio je da bude hirurg

Gaza oplakuje 12-godišnjeg Nasera Azmija Musbiha, koji je ubijen tokom demonstracija pod nazivom "Veliki marš za povratak", održanih u petak, u Gazi.

Ubijen je dok je pomagao medicinskim ekipama tokom mirnih demonstracija na granici sa Gazom. Rođen je 2006. godine, a njegov život je završio veoma rano metkom kojeg je ispalio izraelski vojnik. 

I školu je krenuo 2012. godine, u vrijeme kada je Gaza bila pod napadima i kada su se na tom području mogli čuti samo zvuci oružja. Od rođenja pa do smrti ovaj dječak je živio u okruženju koje svjedoči tužnim trenucima ispunjenim oružjem, krvi i suzama. 

Bio je jedan od najuspješnijih učenika u školi "Abdulkerim Kermi" u Han Kunusu. Trenirao je i Kung-fu. Voljeli su ga svi koje je poznavao. Iza sebe je ostavio porodicu i veliki krug prijatelja koji oplakuju njegovu preranu smrt. 

2018100323267011437752163Web

U školi, koju je pohađao, u prvoj klupi, do njegovog školskog druga, stoji slika. Slika nasmijanog dječaka. Školski drugovi rukama pokušavaju sakriti suze. 

Jedan od njih je Zija Ebu Hati. 

"U subotu smo se dogovorili da se nađemo kod mene. Bio je hafiz. Taj dan smo trebali učiti Kuran", ispričao je Hati. 

Pomagao mu je sa domaćim zadatkom. 

"Ponosan sam što sam imao prijatelja kao što je on. Ponosio sam se sa njim. Bio je veoma pametan dječak i želio sam biti kao on. Ali on je otišao", poručio je ovaj dječak. 

Teško mu je dok priča o svom drugu. Suze ne može sakriti. 

"Bio mi je najbolji prijatelj. Svima je pomagao sa engleskim jezikom i prvom pomoći. Tokom demonstracija pomagao je medicinskim ekipama na terenu. Uvijek sam mu govorio da ne ide na granicu kako ne bi završio kao i drugi dječaci koje su ubili izraelski vojnici", ispričao je Hati. 

I Nasirov nastavnik Kemal Necar (50) imao je samo riječi hvale za ovog dječaka. Kako je kazao, uvijek je bio među najuspješnijim u svim školskim aktivnostima. 

"Želio je biti hirurg. Ali nije ostvario svoje snove", poručio je Necar. 

Izraelski vojnici su, upotrebom bojeve municije, u petak na granici s Gazom usmrtili sedam Palestinaca, a ranili 90.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom "Veliki marš za povratak". Od tada pa do danas, tokom demonstracija, ubijena su 34 maloljetnika.

Izraelski vojnici protiv civila koji zahtijevaju povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade uvedene 2006. godine Gazi koriste municiju.

U intervenciji izraelskih vojnika tokom demonstracija od 30. marta ubijeno je više od 180 Palestinaca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.