U Pentagon stigla dva pisma sa otrovom
Pentagon

U Pentagon stigla dva pisma sa otrovom

Pentagon je saopštio da je primio poštu za koju se sumnja da sadrži otrov ricin. Pismo je bilo upućeno američkom ministru odbrane Džimu Matisu.

Neimenovani zvaničnik rekao je za Glas Amerike da je riječ o dvije koverte, od kojih je jedna bila poslata Matisu, a druga glavnokomandujućem pomorskih operacija, admiralu Džonu Ričardsonu,prenosi B92.

U saopštenju Ministarstva za odbranu navodi se da je objekat za sortiranje pošte, koji se ne nalazi u glavnoj zgradi, pod karantinom, a da Federalni istražni biro analizira koverte koje je u ponedjeljak otkrila policija Pentagona.

Prema izvorima Glasa Amerike, početni testovi na ricin bili su pozitivni.

Ricin može da izazove smrt od 36 do 72 sata od unošenja samo malo količine i za njega ne postoji protivotrov.

Američke federalne institucije i ranije su dobijale pakete za koje se sumnjalo da sadrže ricin, uključujući i 2013. godine kada su pisma sa tim otrovom upućena jednom američkom senatoru, Bijeloj kući i zvaničniku savezne države Misisipi.

Ubrzo poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pisma sa još jednim smrtonosnim prahom - antraksom, poslata su kancelarijama dvojice senatora u Vašingtonu i medijima u Njujorku i na Floridi a u tom incidentu stradalo je pet osoba, podsjeća VOA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.