Barham Salih novi predsjednik Iraka
Barham Salih

Barham Salih novi predsjednik Iraka

Barham Salih, kandidat Patriotske unije Kurdistana (PUK), izabran je u državnom parlamentu za predsjednika Iraka.

Salih je u drugom krugu glasanja sa 219 glasova, od ukupno 272 prisutna zastupnika, izabran za novog predsjednika Iraka.

Fuad Husein, kandidat Demokratske partije Kurdistana, osvojio je 22 zastupnička glasa.

Izbori za predsjednika Iraka su otišli u drugi krug nakon što u prvom krugu nijedan od sedam kandidata nije osvojio potrebnih 220 glasova.

Nakon što je izabran za predsjednika države, Salih je položio zakletvu čime je i zvanično stupio na dužnost.

Barham Salih je rođen 1960. godine u iračkom gradu Sulajmanijahu gdje je završio srednjoškolsko obrazovanje. Potom je 1983. godine na Univerzitetu Kardif u Engleskoj diplomirao na Arhitektonskom fakultetu, dok je doktorat stekao na Univerzitetu Liverpil u oblasti inžinjerskih nauka.

Salih se PUK-u pridružio 1976. godine, a kasnije je obavljao najviše funkcije ispred ove političke partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.