Njemci našli rješenja za stare dizelaše
Ilustracija

Njemci našli rješenja za stare dizelaše

Njemačka vlada je pronašla rješenje za milione Njemaca koji voze stare automobile na dizel, saopštile su danas partije u vladajućoj koaliciji, nakon što su se u toj zemlji opredijelili za čist vazduh i lakše saobraćanje.

Vlada na raspolaganju ima tri tehničke mogućnosti koje mogu i da se kombinuju: zamjena djelova na automobilima, olakšice prilikom zamjene najstarijih dizelaša i neprestana nadogradnja softvera za kontrolu emisije gasova, javlja Beta.

To su odlučili na kraju noćnog sastanka u Berlinu, zvaničnici konzervativaca i socijal-demokrata koji su objavili "koncept za čist vazduh i obezbjeđivanje kretanja kroz gradove".

Detalji će biti predstavljeni danas.

Političari i autoindustrija već mjesec dana su pokušavali da pronađu kompromis oko organizovanja skupog osavremenjavanja vozila s dizel motorima, tehnologije izmišljene u Njemačkoj.

Račun bi mogao biti prilično veliki za proizvođače automobila, koji su varanjem na testovima zagađenja, izazvali krizu.

"Autoindustrija je izazvala problem, ona treba i da plati", rekla je juče ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce iz SPD.

Probleme vladi je stvorilo i to što je više njemačkih sudova zaprijetilo zabranom najštetnijih dizelaša u desetinama najzagađenijih gradova.

I sama mogućnost uvođenja tih zabrana je ubrzala pad prodaje dizel vozila. Njihov udio na tržištu je opao s 48 odsto 2015. na oko 39 odsto u 2017.

Ministar saobraćaja Andreas Šojer je rekao da vlada želi da izbjegne zabrane saobraćanja.

Njemačka autoindustrija zapošljava oko 800.000 ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.