Đukanović: Nije bilo mjesta bojkotu, optimista sam po pitanju radne grupe
Milo Đukanović,foto: Screenshot

Đukanović: Nije bilo mjesta bojkotu, optimista sam po pitanju radne grupe

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je vladajuća koalicija na inicijativu za formiranje ad hok parlamentarnog radnog tijela koje bi se između ostalog bavilo reformom izbornog zakonodavstva odgovorila pozitivno i pokazala pored političke volje i spremnost da se odmah upusti u pripremu svih preduslova za početak rada tog tijela.

Đukanović je na presu sa predsjednikom Evropskog parlamenta, Antonijom Tajanijem, kazao i da su od prvog dana pozivali opoziciju da se vrati u parlament, te da nema mjestu bojkotu.

"Od početka tvrdimo da nije bilo mjesta bojkotu, takođe od prvog dana pozivali smo opoziciju da se vrati u parlament i da zajedno nastavimo da radimo na reformskim pitanjima.Nakon što se većina poslanika vratila u parlament ne možemo više govoriti o bojkotu. Sada je desetak parlamentaraca van parlamenta, a to prije svega potenicira nivo njihove odgovornosti prema biračima koji su im dali povjerenje. Dakle, nakon što više ne možemo govoriti o bojkotu, mi smo kao vladajuća koalciija pokazali odgovornost da učestvujemo u razvoju jedne takve inicijative i da doprinesemo da se i tih desetak poslanika vrati u parlament. Ja sam optimista i mislim da taj proces ide dobro i da će se ta inicijativa realizovati u parlementu", kazao je Đukanović i dodao da misli da je pretenciozno govoriti o sveobuhvatnoj reformi.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori izborno zakonodavstvo u procesu kontinuiranog usavršavanja, te da se to uglavnom radi uz pomoć i na preporuku međunarodnih institucija OEBS ODIR-a.

OEBS je kako je naveo predsjednik Crne Gore  do sada pratio sve izbirne procese, ocjenjivao da su takvi da dozvoljavaju da se slobodno iskaže slobodna volja građana kao i da je davao preporuku za usavršavanje izbornog zakonodastva.

"U oktobru 2017. ugrađeno je sve što su preporuke OEBS-a i ODIR-a nakon izbornog procesa 2016. Ostalo je još nekoliko izmjena koje tada nijesu mogle biti ugrađene, jer smo imali bojkot opozicija, a trebala je dvotrećinska većina. Sada kada ima dvotrećinske većine, preostalo je da te izmjene napravimo i da izvršimo dodatno poboljšanje izbornog zakonodavstva i imamo dobar okvir za demokratski razvoj naše zemlje", rekao je Đukanović.

On je na presu istakao da je  Crna Gora spremna da odgovori na problem izbjeglica.

"Bez obzira što Crna Gora nije bila na jednoj od ruta kojom su se kretale izbjeglice sa prostora Afrike ka Evropi želim da vas infomišem da smo kao zemlja na to potpuno spremni sa potpunom infrastrukturom da odgovorimo na problem ili na izazov koji bi se mogao pojaviti u koliko dođe do nastavka tog procesa i promjene rute.

Kad je u pitanju odgovor o preiznom broju izbjeglica koje smo spremni da primimo, u kontaktnu smo s italijanskim vlastima, jer smo nakon posljednjeg problema koji se tamo pojavio, pokazali ne samo solidarnost kad su u pitanju potrebe Evrope, već susjedsku solidarnost s Italijom", kazao je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.